Finomság

2023.01.21. 09:00

Eljött a fánksütés ideje

A fánk sütésétől sokan félnek, pedig néhány szabályt betartva biztosak lehetünk a sikerben.

Tóth B. Zsuzsa

Először is a hozzávalókat a tészta készítése előtt öt-hat órával vegyük ki a hűtőből, hozzuk ki a kamrából, legyen minden alapanyag szobahőmérsékletű. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot. Amikor az élesztő felfutott, a vajjal, a tojássárgájákkal, a rummal, sóval és a liszttel közepes keménységű kelt tésztát dagasztunk. Jól kidolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk. Tiszta konyharuhával letakarva 30 percig hagyjuk kelni. 

A fánkokat közepesen forró, bő zsiradékban, egyenletes tűzön kisütjük. Ha túl meleg az olaj, megégnek a fánkok, de belül nyersek maradnak. Ha pedig nem elég meleg az olaj, a fánkok beszívják azt. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra, majd az edényt fedjük be. Aztán megfordítjuk a fánkokat, ha az alsó felük már pirosra sült, és a továbbiakban vegyük le róla a fedőt. Egyszerre ne tegyünk túl sok fánkot az olajba, hogy legyen helyük megnőni, sülni. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal szedjük ki, tegyük kéztörlő papírra, hogy az olaj lecsepegjen róluk, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.

Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanél porcukor, 5 dkg vaj, 2 db tojássárgája, fél deciliter rum, késhegynyi só, 50 dkg liszt.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában