Utánajártunk

2022.05.26. 16:00

Gallyazás Dudaron: helyrehozhatatlan kárt okozott az áramszolgáltató?

Senki nem szereti az áramszünetet, ám sokan azt sem, hogy a vezetékek közelében lévő ágakat jelentősen visszavágják. A szolgáltató a biztonsági övezet megteremtésére törekszik, a lakosok károkat emlegetnek, sajnálják a megcsonkított fákat.

Rimányi Zita

Dudari olvasónk lefotózta a zavartalan áramellátás miatt legallyazott fát

"Az E.ON munkatársai május 25-én, szerdán Dudaron, a Jókai utca 11. szám előtt fákat vágtak vissza a vezetékek alatt. Nem a szükséges ágat levágva, hanem félbevágva a gyümölccsel teli fákat. Hatvanéves őshonos cseresznyéről beszélek, amit már helyrehozni nem lehet. Felbecsülhetetlen a kárunk. Ez így nem szakszerű. Metszést vártam, de így tönkretenni egy fát..." – írta panaszában a lapunkat megkereső dudari olvasónk. Az áramszolgáltató válasza szerint ezt a munkát úgy kell elvégezni, hogy a növényzet éves növekedését figyelembe véve, a biztonsági övezet a következő gallyazás elvégzésekor még minimálisan az előírt mértékű legyen. Az említett esetben az előírt védőtávolság 2,5 méter.

Az E.ON Hungária Zrt. április 8-án jelentette be a dudari önkormányzatnak gallyazási szándékát a falu kisfeszültségű hálózatainak közelében. Vállalkozó partnere április végére végzett a munkával. Ám a zrt. szakembere a helyszíni ellenőrzéskor meg kellett állapítsa, hogy a fák megvágása nem volt megfelelő mértékű, ezért újbóli gallyazást kért – többek között – a Jókai utcában is. Csupasz kisfeszültségű vezeték közelében a visszavágásnak el kell érnie a 2,5 métert. A jelenlegi állapot már megfelel ennek. 

Életvédelmi és üzembiztonsági okokból a villamos vezetékek környezetében szükség van a növényzet rendszeres gondozására, a gallyazás évenkénti elvégzésére. A vezetékek közé nőtt faágak ugyanis üzemzavart, áramszünetet okozhatnak. A törvényi szabályozás szerint a vezetékek közelében lévő ágak esetében ez az ingatlantulajdonosok – az önkormányzatok vagy magánszemélyek – feladata. Erre az áramszolgáltató minden évben, a kerti munkák indulásakor a sajtó útján is felhívja a figyelmet. Amennyiben ez nem történik meg, a cég szerződött vállalkozóval, saját költségére végezteti el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság, a folyamatos áramellátás feltételeinek megteremtése kötelessége.

Folyamatosak a gallyazások az E.ON megbízásából. A feladatokat ütemterv alapján végzik. A közterületen lévő ágak levágása mindig a szabály alapján történik. Az pontosan előírja, az egyes vezetéktípusoknál hány méterig szükséges alulról és oldalirányban visszavágni a fákat. A gallyazás célja, hogy a növényzet a villamos hálózat biztonsági övezetének határát ne érje el, veszélyes közelség ne alakuljon ki. A fák biztonsági övezetei a következők: 1 kV feszültségszintig oldalirányban és alulról is egy méter; 1 kV felett 35 kV feszültségszintig 2,5 méter; 35 kV felett 200 kV feszültségszintig három méter.

"Köszönjük minden telektulajdonosnak, aki saját területén a villamos hálózat közelében a növényzet metszését elvégzi és ezzel hozzájárul a terület zavartalan áramellátásához" – áll az E.ON lapunkhoz eljuttatott közleményében.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában