2021.04.14. 07:00
Tavaszi sláger a medvehagymás pogácsa
Már csak rövid ideig gyűjthető a medvehagyma levele – virágzáskor csökken a hatóanyaga –, a Bakony erdeiben bőséges a kínálat belőle.
Szezonális különlegesség a medvehagymás pogácsa
Fotó: Müller Anikó Hanga
Nevét – nevezik vadfokhagymának is – arról kapta, hogy a barnamedvék téli álmukból felébredve szívesen fogyasztják, feltöltve leapadt készletüket, kitisztítva az emésztőrendszerüket, de kedvelik a vaddisznók is.
Fogyasztása nagyon egészséges. Fokozza az étvágyat, tisztítja a vesét, vérnyomás- és vérzsírcsökkentő, C-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.
A népi gyógyászat felső légúti megbetegedések megelőzésére, a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, érelmeszesedés ellen ajánlja, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt emésztési panaszok, hasmenés, bélhurut kezelésére alkalmazza. Fontos azonban figyelni arra, hogy enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló hatása van, ezért véralvadásgátló szerekkel történő együtt szedése nem javasolt, és műtétek előtt sem szabad fogyasztani.
Medvehagymából nem természetvédelmi területen személyenként naponta két kilót lehet szedni, védett területeken a természetvédelmi hatóság, magánterületen a tulajdonos engedélyével gyűjthető.
Felhasználása sokrétű, minden olyan ételhez passzol, amihez vöröshagymát, fokhagymát, snidlinget használunk. Készülhet belőle leves, saláta, pesto, körözött, szósz, sajt-, vajkrém, galuska, langalló, de bármilyen vegetáriánus vagy húsos étel elkészítéséhez is felhasználhatjuk.
Svájcban évszázadok óta felismerték szerepét a takarmányozásban, ugyanis ha tehenekkel sok medvehagymát etetnek, a tejnek enyhén fokhagymaíze lesz, így a belőle készült vajnak is.
A pogácsát – porhanyósabb lesz, ha zsírral készítjük – hajtogatjuk, és mielőtt rászórjuk az apróra vágott medvehagymát a kisodort tésztára, azt vékonyan megkenjük zsírral. Íze a rakott padlizsánnal is jól harmonizál. Rétegezve lerakjuk a padlizsánt, rá kockázott pirított baconszalonnát, lapkasajtot, vékonyra szelt fokhagymát, medvehagymát és paradicsomot teszünk, bazsalikommal, fehérborssal ízesítjük, a tetejét gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, fólia alatt megsütjük, majd a tetejét megpirítjuk.
A növény eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, de le is fagyaszthatjuk.
A medvehagyma nemsokára virágba borul – látványa ekkor is csodás –, de előtte érdemes kirándulással egybekötött medvehagymatúrát tervezni.