2021.02.18. 11:00
KarrierPONT segíti a nyirádi háziasszonyokat
Lezárult a Család és KarrierPONT kétéves projektje, amelynek célja olyan rendezvények, workshopok, tréningek, képzések szervezése volt, amelyek segítik a helyi és környékbeli lányok, asszonyok hétköznapjait.
Horváth Anikó szappanokat és sajtokat is készít otthon
Amint azt a projektet vezető Antal Zoltánné elmondta, a Nyirádi Közös Önkormányzat mint konzorciumi partner a közös rendezvények mellett részt vállalt az édesanyák munkaerőpiacra segítésében, a munkaadók érzékenyítésében, ami a home office munkaformát, részidős foglalkoztatás megismertetését jelentette a munkáltatók és a munkavállalók számára.
- Ekkor még nem sejtettük, mennyire hasznos lesz ez az érzékenyítés. A különféle workshopokon még a vállalkozói formákkal, aktuális adózási szabályokkal, adminisztrációs feladatokkal is megismerkedhettek a résztvevők. De megtanultak például kenyeret sütni, sajtot, szappant, környezetbarát mosószereket készíteni, és bepillanthattak a süteménykészítés kulisszatitkaiba. Idegen nyelvi és informatikai képzést biztosítottunk, szakmát tanulhattak nálunk az édesanyák. Magas színvonalú rendezvényeink között tartottunk nőnapot, kertészeti, orvosi, női lélekkel foglalkozó talkshow-t. Bevontuk a nagyszülőket, pótnagyi szolgáltatásunk nagy népszerűségnek örvendett – mondta Antalné Márti.
– Tartottunk házasság hete rendezvényt is, eközben gyermekfelügyeletet biztosítottunk a kisgyermekek számára – mondta Antal Zoltánné. Hozzátette, továbbra is nyitva áll a KarrierPONT, hogy segítsék az édesanyák mindennapjait. Jól sikerült a projekt, így törekednek a folytatásra.
A résztvevők között Horváth Anikó, egy másfél éves kisfiú édesanyja is ott volt a kenyérsütő workshopon, a szappankészítő- és a sajtkészítőképzésen. Azt mondta, mindegyiket jól hasznosítja a háztartásban. – Saját kovászt nevelek már egy éve, kéthetente sütök kenyeret, de foszlós kalácsot is, ami a kisfiam nagy kedvence. A szappanfőzés a legizgalmasabb, különféle színű, illatú, formájú szappanokat készítek, például olívával, kecsketejjel, levendulával. Ápoltabb és szebb tőlük a bőrünk, otthon már csak azokat használjuk tisztálkodásra. Sajtot szintén készítek házi tejből, hetente. Legtöbbször parenyicát, de túrót is, amely sokkal finomabb, mint a bolti, és tovább eláll. Gomolya, joghurt, mozzarella ugyancsak kerül az asztalra a kezem alól. Nagyon hasznosak a tanfolyamok, jó a csapat – mondta Anikó, aki szívesen megtanulná még a virágkötést, az asztali díszek, a műgyantás ajándékok készítését. Akárcsak a bútorfestést, a tematikus főzést.