A szájápolás a napi rutin része

2021.02.28. 07:00

A fűszeres ételek, a fokozott cukor- és alkoholfogyasztás megviseli a fogakat is

A fogak tisztítása minden nap elsődleges higiéniai feladat. Különösen fontos ez akkor, amikor több édességet, fűszeres ételt és alkoholos italt fogyasztunk.

Tóth B Zsuzsa

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A fogak megfelelő ápolásáról mindig gondoskodnunk kell, ha el szeretnénk kerülni a szuvasodást, az abból abból eredő komolyabb fog- és ínybetegségeket, valamint a rossz leheletet. A fogak tisztítása különösen fontos olyankor, amikor elcsábulunk az édességeknek, fűszerese ételeket fogyasztunk és alkoholos italokat iszunk. Fogainknak ilyenkor fokozottabb figyelemre van szükségünk, amit egyébként egész télen nem árt betartanunk. Lássunk a fogak tisztítása terén néhány fontos higiéniai tippet, amelyet érdemes megfogadni.

Az alapos fogmosás nagyon hasznos, de nem túl sokáig. A fogorvosok által ajánlott fogmosási időt, a 2-3 percet tartsuk be, ennél tovább azonban nem érdemes dörzsölni a fogakat, mert a túlzásba vitt fogmosás érzékenységet is kiválthat. Télen általában mindannyian kicsit éhesebbek vagyunk, mint nyáron, amikor meleg van. Sokat és nehezebb ételeket eszünk, ez az időszak nem kifejezetten az egészséges étkezés ideje. Ebben a helyzetben nem csak a fogak tisztítása jelenthet mentőövet. Igyunk inkább mindig meleg italt ahelyett, hogy savasat, szénsavasat fogyasztanánk. Utóbbiak ugyanis hajlamosak a fogak felületének elkoptatására és szintén fokozott fogérzékenységet eredményeznek. Amennyiben cidert, vagy fűszeres ételt, italt fogyasztunk, a szánkban könnyen kialakulhatnak afták, s elronthatják a napunkat, csúfíthatják a mosolyunkat hosszú időre. Amennyiben ilyen tünetektől szenvedünk, próbáljuk kezelni meleg, sós vízzel az aftát a gyorsabb gyógyulás érdekében. Az alkoholmentes szájvíz szintén sokat segíthet.

A fogak túlzásba vitt dörzsölése, mosása érzékenységet is kiválthat Fotó: shutterstock

Télen a fogak tisztítása és a száj gondos ápolása mellett érdemes lecsökkenteni a cukor bevitelünket. Ezzel egyidejűleg pedig figyeljünk oda ekkor is a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre. Sajnos, sokan jóval kevesebb vizet isznak ilyenkor, mint nyáron, amikor előbb észreveszi az ember a szomjúságot. Szervezetünk megfelelő működése érdekében azonban elengedhetetlen, hogy ha eddig nem figyeltünk rá, mostantól növeljük a víz fogyasztásának mennyiségét. Ha kevesebb vizet iszunk, de több cukros üdítőitalt és ételt fogyasztunk a hideg időben, növeljük a fogszuvasodás kialakulásának esélyét is.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában