szorosabb kapcsolat

2020.01.09. 11:00

Vöröstón az elsődleges cél a közösségépítés

Nincs se bolt, se kocsma, és orvosi rendelője sincs az apró településnek. 84 szavazókorú felnőtt és mindössze tizennégy 18 év alatti fiatal él itt, utóbbiak zömében 12 évesnél fiatalabbak. Kevés az idős ember is, viszont vannak eladó házak, amelyeket jó lenne, ha olyanok vennének meg, akik állandó lakosként költöznek ide.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A 2019. októberi önkormányzati választások óta polgármesteri tisztséget betöltő Fekete-Tracz Gabriella és párja nyolc éve költözött le végleg a faluba Budapestről, bár már 20 éve van házuk Vöröstón.

– Nagyon fontos a közösségépítés, hiszen én egyedül kevés vagyok ahhoz, hogy valamit tenni tudjak. A cél az, hogy a terveket mindenki érezze magáénak és a közösség együtt tegyen a faluért – vélekedik az új polgármester, aki elmondja, hogy már sikerült elindítani az értéktárat, és szépen lassan beindulnak a folyamatok a faluban, ahol van két, már évek óta létező közalapítvány is: egyik az idősekért, egy pedig Vöröstóért, de ezeknek nincs igazán funkciójuk, meg kell őket tölteni tartalommal. Programokat, teadélutánokat, filmklubot lehetne például szervezni – sorolja Fekete-Tracz Gabriella.

Elmondja azt is, hogy decemberben a gyerekeknek Mikulás-délutánt tartottak, a német önkormányzat pedig összejövetelt szervezett és megvendégelte a helyieket, illetve Barnagról is fogadtak vendégeket. A szomszéd településsel szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot, hiszen hasonló gondokkal küzdenek, és velük összefogva többre mehetnek.

Fekete-Tracz Gabriella polgármester a faluház előtt
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Vöröstónak az tenne jót, ha a sok eladó ingatlan kisgyerekes családok tulajdonába kerülne, akik új lendületet hozhatnának. Addig is az elsődleges cél a közösségépítés. Ebben fontos szerepet kaphatna a falubusz, amely jelenleg csak orvoshoz és boltba szállítja a helyieket a szomszédba. Pedig elmehetnének vele színházba, moziba, állatkertbe és kirándulásokra is, amire éppen igényük van az embereknek.

Persze feladatok is vannak bőven. A polgármester szerint fontos lenne rendbe tenni az árkokat, mert nincs megoldva a vízelvezetés a faluban, emellett, amire lehetőség nyílik, arra pályáznak majd az új esztendőben.

Egy tavalyi sikeres pályázatnak köszönhetően felújíthatják a faluházat tavasszal. Kicserélik a nyílászárókat, a vezetékeket, mozgássérült vécét és feljárót is kialakítanak, hogy a kisgyermekesek babakocsival is feljöhessenek az épületbe, amelyet aztán szeretnének majd minél több programmal és előadásokkal megtölteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában