2020.01.05. 07:00
A zöldségek fogyasztása helyett inkább nassolunk
A magyarok mindössze 37 százaléka fogyaszt naponta friss zöldséget. A pékáruk, a tejtermékek és a húskészítmények viszont sokkal kedveltebbek és gyakoribbak, nem beszélve a különböző nassolnivalókról – derült ki a Bonduelle országos reprezentatív felméréséből.
A kutatás szerint a hazai lakosság több mint 60 százaléka csak hetente vagy annál is ritkábban fogyaszt friss zöldséget. Ennek egyik oka, hogy sokan kihagyják a tízórait vagy az uzsonnát, pedig ezek az étkezések lehetőséget adhatnának arra, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Ehelyett ráadásul sokszor inkább nassolunk: a megkérdezettek közel negyede fogyaszt mindennap édességet vagy chipset.
A zöldségek tehát nem élveznek elsőbbséget étrendünk összeállításakor, az egészséges finomságokra azonban a bevásárlásnál sem fordítunk különösebben nagy figyelmet. A hazai zöldségvásárlásra leginkább a kényelem jellemző: a válaszadóknak csaknem a fele ott vesz zöldséget, ahol a többi élelmiszert is beszerzi, a zöldségek miatt nem fordít pluszenergiát arra, hogy zöldségesnél vagy a piacon válogasson. Ennek értelmében a friss, konzerv vagy fagyasztott vitaminforrásokat elsősorban kisebb üzletekben, diszkontokban vagy hipermarketekben vesszük meg.