Hagyományos értékeket, ételeket népszerűsítettek

2019.07.30. 07:00

Több száz adag ételt főztek az almádi gasztronapon

Több tájegység gasztronómiájával is megismerkedhettek az érdeklődők a Hungarikum-esték gasztronapján. Gáspár Beát, egy televíziós főzőműsor nyertes séfjét hívták meg főzni.

Marton Attila

Az egyesület főszakácsa Gáspár Bea, egy televíziós főzőműsor győztes séfje volt Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A látogatókat ételkóstoló és bemutatófőzés is várta a Wesselényi strand főbejáratánál a napokban. A program célja az volt, hogy több térség gasztronómiai hagyományát bemutassuk, mondta el Kontics Monika, a Bakony és Balaton Keleti Kapuja munkaszervezet vezetője.

Az egyesület főszakácsa Gáspár Bea, egy televíziós főzőműsor győztes séfje volt Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az almádi program az egyik állomása volt annak a rendezvénysorozatnak, amelyet a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, a litéri önkormányzat és a Nemesgörzsönyért Közalapítvány valósít meg közösen az Önfenntartást segítő, élő vidéki agrárhagyományok című LEADER-programban.

A nemesgörzsönyiek pörkölttel, a litériek szilvás ételekkel készültek, az egyesület pedig Gáspár Beát, egy televíziós főzőműsor nyertes séfjét hívta meg, akinek vezetésével az egyesülethez tartozó 22 településre jellemző ételek készültek a Hungarikum-esték programsorozat gasztronapján. A kínálatban gombócos étel, lecsó, bográcsban készült bakonyi csirke és halpástétom is szerepelt.

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa köszöntőjében kiemelte, a program hozzájárulhat ahhoz, hogy a hagyományos ételek visszakerüljenek a mai konyhákba, ahogy a táncházmozgalom révén a néptánc visszakerült a táncparkettre. Arról is beszélt, a helyi alapanyagok vásárlásával a térségben élő termelőket segítjük, és egyúttal a hosszú szállítás mellőzésével a környezetet is óvjuk.

A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület tagjai több mint száz adag ételt készítettek, középen Kontics Monika és Gáspár Bea Fotó: Pesthy Márton/Napló

Gáspár Bea kérdésünkre elmondta, korábban még nem készített bográcsban ételt, ezért nagy kihívás volt számára a feladat, de gördülékenyen haladt a munka. Az egyesület főszakácsa köszönetet mondott a munkáját segítő önkénteseknek és a két településvezetőnek, Fodor-Bödös István tési és Győry Tünde jásdi polgármesternek, akik szintén hozzájárultak, hogy elkészüljenek a finomságok.

Az ételek kóstolója után kulturális műsort láthattak az érdeklődők. Felléptek a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület tánccsoportjai, a Kármentő népzenei együttes V. Németh Zsolttal, Tóth Tünde és a Folk on 45 zenekar. A rendezvény látogatói kóstolójegyek vásárlásával az Unicef Magyarország Főzz a gyermekekért programját támogathatták, és tombolasorsoláson is részt vehettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában