2018.11.04. 07:00
Mértékkel egészségünkre válik
Ha bővebben szót ejtünk az istenek nektárjaként is aposztrofált nedűről, a vörösborról, akkor lényeges kiemelnünk az egészségi állapotunkra gyakorolt jótékony hatását.
Kis mennyiségű vörösbor rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre Fotó: Borsos Renáta
Természetesen a minőségi és kulturált borfogyasztás példájára kell gondolnunk. A Balaton-felvidéken élők szerencsés helyzetben vannak a mára már gombamód elszaporodott kis pincészetek miatt, hiszen a tanúhegyek ölelésében a vulkanikus talaj kitűnően alkalmas a főleg ásványias jegyeket magukon hordozó borok termelésére. Ezeken a területeken főként fehérborral találkozhat a fogyasztó, de már egyre több szőlőültetvény van, ahová kék szőlőt telepítettek. A termőhely adta lehetőségek okán remek vörösborokkal is elkápráztatják vásárlóikat a helyi borászatok.
Míg nyáron inkább a könnyed, friss fehérborokat részesítettük előnyben, addig a hideg időben szervezetünk a testesebb vörösbort igényli. Télen fogyasztott úgynevezett fűtő ételeink mellé inkább egy pohár minőségi vörösbor illik. Kutatási adatok igazolják, hogy a bordó színű nedű gazdag polifenolokban, amely vegyületek megakadályozzák a rosszindulatú koleszterin, azaz az LDL-koleszterin oxidációját az erekben.
Ezek a borban lévő fenolok segítenek védelmet nyújtani a vér elzsírosodásával szemben úgy, hogy serkentik a hasznos, azaz a HDL-koleszterin elszaporodását a vérben. Kísérletekkel is igazolták azt a tényt, hogy a vörösbor mértékletes fogyasztása segíti folyékonyabbá tenni a vért, azaz gátolja a vérrögök kialakulását. A leghatásosabb polifenol egy rezveratrol nevű anyag, amelyhez főként akkor juttathatjuk szervezetünket, ha például egy cabernet sauvignon vagy egy pinot noir fajtájú kék szőlőből készült bársonyos vörösborból fogyasztunk mértékletesen, azonban rendszeresen.