szponzorált tartalom

2018.06.30. 10:20

Éljenek a zöldségek!

Még a legnagyobb húsimádók étrendjébe is muszáj beilleszteni a zöldségeket, de mi van akkor, ha túllépnél a jégsaláta-uborka-paradicsom kombón, és a grillezett zöldségeket is unod már? Vagy kifejezetten szeretnél több zöldséget enni, és jó vegetáriánus recept ötletekre vágysz?

A zöldségek magas rost- vitamin – és ásványianyag tartalmuk miatt az egészséges étrend nélkülözhetetlen alapanyagai.

Akár vegetáriánus étrendet követsz, akár a tudatos táplálkozás híveként szeretnél változatos zöldségételeket fogyasztani, ezek a tippek biztos jól jönnek majd. Ráadásul

 

Saláták

Nyers, főtt és sült zöldségekből is változatos, kalóriaszegény salátákat tudsz készíteni néhány egyszerű trükkel:

  • A saláták nem mindig nyers zöldségekből állnak. Tegyél salátádba grillezett, főtt vagy sült zöldséget is.
  • Dobd fel a salátádat sült húsokkal, halakkal!
  • Ha vegetáriánus étrendet követsz, a slátába tegyél olyan húshelyettesítőket, mint a tofu vagy a szejtán.
  • Készíts változatos salátaönteteket, bátran használd a fűszereket!
  • Nyugodtan tegyél a salátába gyümölcsöket is, a sós és az édes ízek remekül kiegészítik egymást
  • Fontosak a zöldfűszerek is. A koriandertől egzotikus, míg a bazsalikomtól inkább mediterrán ízvilágú lesz a salátád.
  •  

    Zöldség, mint főétel

    A zöldségimádók tudják, hogy a zöldség bizony nem csak köretnek kiváló, hanem vegetáriánus főételnek is megállja a helyét, attól függően, hogy mit főzöl belőle.

     

  • Egy finom paradicsomos-mozzarellás vagy egy zöldborsós gombás tészta csak két példa a számtalan tészta variáció közül
  • Egy remek rizottó idényzöldségekkel, izgalmasan fűszerezve is remek választás.
  • A zöldséges főételek egyik koronázatlan királya a zöldségfasírt, amit aztán tényleg szinte mindenféle zöldségből, olyan változatosan készíthetsz el, amennyire csak a fantáziádat el tudod ereszteni. Klasszikusnak számít a műfajban a cukkinifasírt vagy a lencsefasírt, de aki szeret kísérletezni, mindenképp süssön egyszer céklafasírtot is, nem fogja megbánni.
  •  

     

    Tippek zöldségfasírthoz

  • kísérletezz bátran az alapanyagokkal! Cukkini, zöldborsó, csicseriborsó, káposzta, lencse, zeller, karfiol, cékla, csak hogy egy pár zöldséget említsünk, amiből mind fantasztikus fasírtot süthetsz.
  • Sok múlik a fűszerezésen is! Keleties, mediterrán, vagy magyaros ízvilágot szeretnél? Ennek megfelelően válassz fűszereket, és zöldfűszereket
  • Dúsítsd a zöldségfasírtot rizzsel, bulgurral, vagy kuszkusszal
  • Ha nem szeretnél tojást használni, 1 ek chia magot áztass 3 ek vízbe, és várd meg, míg megduzzad. Amellett, hogy a chia mag számos pozitív élettani hatása ismert, szépen összetartja majd a fasírtodat, és így kihagyhatod a tojást.
  • Keverj ki a zöldségfasírt mellé egy egyszerűen elkészíthető, gyors mártást, amivel még ízletesebbé és változatosabbá teheted
  • Hamburger zöldségfasírttal? Igen! Ha nagyobb, laposabb pogácsákat sütsz, helyettesítheted zöldségfasírttal a húspogácsát, és máris kész a vega hamburger!
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában