Még a legnagyobb húsimádók étrendjébe is muszáj beilleszteni a zöldségeket, de mi van akkor, ha túllépnél a jégsaláta-uborka-paradicsom kombón, és a grillezett zöldségeket is unod már? Vagy kifejezetten szeretnél több zöldséget enni, és jó vegetáriánus recept ötletekre vágysz?
A zöldségek magas rost- vitamin – és ásványianyag tartalmuk miatt az egészséges étrend nélkülözhetetlen alapanyagai.
Akár vegetáriánus étrendet követsz, akár a tudatos táplálkozás híveként szeretnél változatos zöldségételeket fogyasztani, ezek a tippek biztos jól jönnek majd. Ráadásul
Saláták
Nyers, főtt és sült zöldségekből is változatos, kalóriaszegény salátákat tudsz készíteni néhány egyszerű trükkel:
A saláták nem mindig nyers zöldségekből állnak. Tegyél salátádba grillezett, főtt vagy sült zöldséget is.
Dobd fel a salátádat sült húsokkal, halakkal!
Ha vegetáriánus étrendet követsz, a slátába tegyél olyan húshelyettesítőket, mint a tofu vagy a szejtán.
Készíts változatos salátaönteteket, bátran használd a fűszereket!
Nyugodtan tegyél a salátába gyümölcsöket is, a sós és az édes ízek remekül kiegészítik egymást
Fontosak a zöldfűszerek is. A koriandertől egzotikus, míg a bazsalikomtól inkább mediterrán ízvilágú lesz a salátád.
Zöldség, mint főétel
A zöldségimádók tudják, hogy a zöldség bizony nem csak köretnek kiváló, hanem vegetáriánus főételnek is megállja a helyét, attól függően, hogy mit főzöl belőle.
Egy finom paradicsomos-mozzarellás vagy egy zöldborsós gombás tészta csak két példa a számtalan tészta variáció közül
Egy remek rizottó idényzöldségekkel, izgalmasan fűszerezve is remek választás.
A zöldséges főételek egyik koronázatlan királya a zöldségfasírt, amit aztán tényleg szinte mindenféle zöldségből, olyan változatosan készíthetsz el, amennyire csak a fantáziádat el tudod ereszteni. Klasszikusnak számít a műfajban a cukkinifasírt vagy a lencsefasírt, de aki szeret kísérletezni, mindenképp süssön egyszer céklafasírtot is, nem fogja megbánni.
Tippek zöldségfasírthoz
kísérletezz bátran az alapanyagokkal! Cukkini, zöldborsó, csicseriborsó, káposzta, lencse, zeller, karfiol, cékla, csak hogy egy pár zöldséget említsünk, amiből mind fantasztikus fasírtot süthetsz.
Sok múlik a fűszerezésen is! Keleties, mediterrán, vagy magyaros ízvilágot szeretnél? Ennek megfelelően válassz fűszereket, és zöldfűszereket
Dúsítsd a zöldségfasírtot rizzsel, bulgurral, vagy kuszkusszal
Ha nem szeretnél tojást használni, 1 ek chia magot áztass 3 ek vízbe, és várd meg, míg megduzzad. Amellett, hogy a chia mag számos pozitív élettani hatása ismert, szépen összetartja majd a fasírtodat, és így kihagyhatod a tojást.
Keverj ki a zöldségfasírt mellé egy egyszerűen elkészíthető, gyors mártást, amivel még ízletesebbé és változatosabbá teheted
Hamburger zöldségfasírttal? Igen! Ha nagyobb, laposabb pogácsákat sütsz, helyettesítheted zöldségfasírttal a húspogácsát, és máris kész a vega hamburger!