Segítő japán masszázs

2017.12.20. 11:00

Shiatsu: az ősi testterápiás módszer a jelenben is gyógyít

A Shiatsu japán masszázs a test és lélek egységére hat. A módszer gyógyító erejéről Hampuk Beátával beszélgettünk.

Borsos Renáta

Hampuk Beáta life coach, masszőr shiatsut, japán masszázst végez Fotó: Borsos Renáta

A life coach végzettséggel is rendelkező masszőr tudásának legjavát adja vendégeinek egy-egy komplex hatású teljes testet érintő testterápiás kezeléskor. Az életvezetési tanácsadó, shiatsu masszőr elmesélte, hogyan találkozott a módszerrel, bemutatta a technika lényegét és arra is választ adott, hogy a komplex kezelés, milyen esetekben gyógyít.


Hampuk Beáta life coach, masszőr shiatsut, japán masszázst végez Fotó: Borsos Renáta

- A kundalini jóga kapcsán ismertem meg az ősi terápiát. A spirituális jóga típust a tudat és az éberség jógájának is nevezik. A jóga megismerése által, illetve az életvezetési tanácsadó mivoltomból adódóan egyre közelebb kerültem a shiatsu japán masszázs technikájához. A módszer elsajátítása egy hosszabb folyamat, nem túlzás azt állítani, hogy egy életen át tartó tanulást is jelöl annak, aki ezt az utat választja magának. Annyian próbáltak eltántorítani a nehézsége miatt, hogy úgy éreztem ez az a kihívás, pontosabban hivatás, amit választanom kell. Coach énemnek köszönhetően az emberek segítését a shiatsu technikával együtt alkalmazva a testet nem pusztán fizikálisan kezelem, hanem holisztikus szemléletben, testet – lelket együttesen gyógyítva – mondta Beáta. A japán testterápiás módszerrel a masszőr nem pusztán fizikai átmozgatást végez, hanem a test energiáival és intenzív légzéstechnikával együtt dolgozva eléri, hogy a velünk született ősi erő birtokában, az ideális állapot létrejöjjön, a test öngyógyító folyamatai elinduljanak.

- Feladatom feltárni azokat az elakadásokat, amik az előrelépés útjában állnak. A test energiapályáit, a meridiánokat kezelem. Ezeket különböző technikákkal érem el, a legfontosabb az érintés, akár ujjbeggyel, tenyérrel, alkarral, lábbal, ez mindig az adott kezeléstől függ. Amikor bejön a vendég, van egy első benyomásom, ez az elsődleges információm, ezután a kikérdezéséből kapom a másodlagos információt: mi az adott problémája, van-e betegsége. A harmadlagos információt pedig a testi diagnosztizálás útján nyerem – fejtette ki a masszőr. A masszázs során a vendég kényelmes ruhában a földön fekszik, az adott állapottól függően, hason, vagy háton. A japán shiatsu szó ujj-nyomást jelent, amin a kezelés lényegében alapszik, említette Beáta. A finom mozgatáson, a ringatáson át, változó intenzitású érintéssel halad a meridiánok mentén, úgy, hogy ahol energiahiányt, elakadást észlel, ott a megfelelő érintést alkalmazva aktivizálja a testet.

Gyógyírt adhat görcsös fájdalmak, mozgásszervi betegségek, emésztőszervi panaszok, asztmás, allergiás tünetek, sport balesetek, reumás betegségek esetén. Széles spektrumú hatásfokának köszönhetően a súly és testképzavarból adódó problémákon át a hiperaktivitás kezelésén keresztül még a kezdeti depressziós állapot megszüntetésében is eredményes módszernek bizonyul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában