Állatotthon, túrázás

1 órája

Szépalma hivatalosan is a legszebb ménesbirtok, képgalériával köszöntjük a díjazottat

Egy több fordulós, neves zsűritagokat és jelölteket felvonultató versenyen Szépalma nyerte el a Magyarország Legszebb Birtoka címet állattenyésztő kategóriában. A Zirc közelében lévő, díjazott területet korábban készült képeink galériájával mutatjuk be olvasóinknak, az elismerést munkájukkal kiérdemlőket pedig ezzel köszöntjük. Gratulálunk nekik!

Rimányi Zita

A Szépalma Állatvédelmi Alapítványt az a megtiszteltetés érte, hogy egy több fordulós, neves zsűritagokat és jelölteket felvonultató versenyen elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet, állattenyésztő kategóriában.

Szépalmán a legelők körüli sétaút szép látványt nyújt, azt sok erre kiránduló élvezi. Az országos kéttúra útvonala mellett van az állatotthon
Szépalmán a legelők körüli sétaút szép látványt nyújt, azt sok erre kiránduló élvezi. Az országos kéttúra útvonala mellett van az állatotthon
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szépalmapuszta Porvához tartozik közigazgatásilag, de csak Borzavár felől lehet biztonságosan, aszfaltozott úton megközelíteni. A Kőris-hegy lábánál található területet érdemes kirándulóhelyként felkeresni, a kéktúra útvonala is érinti. Arborétum található itt. Már többször ajánlottunk olvasóinknak Szépalmát, az itt lévő állatotthonról szintén többször írtunk.

A nyugdíjas lovak bakonyi menyországa gyönyörű helyen van, a Kőrisre nyílik kilátás a legelőkről, a növények illata, az arborétum szintén csodás. A legrégebbi épületet, a magtárat még Eszterházy gróf építtette 1864-ben, kastély is volt itt, részei megmaradtak, megújultak. A grófi idők előtt almáskert volt a területen, biztosan szép termést hozott – innen az elnevezés. A hatvanas években telivértenyésztéssel foglalkoztak ezen a részen. Megvan az 1927-es istálló, márványetetőkkel, tavaly épp egy új istálló épült a közelében, amikor az állatotthonban jártunk. Tényleg kimondottan gondosan történik ennek a magas-bakonyi résznek a gondozása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában