Égető kérdés

2 órája

Ez a hivatalos eljárás, ha egy üzletben elromlik az üvegvisszaváltó automata

Nem kell minden esetben hazavinni a teli szatyrot, ha elromlott az üvegvisszaváltó automata. Ez derül ki a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének jogászánának nyilatkozatából.

MW

Üvegvisszaváltó automata

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

„Gyakran káoszba fullad a re-pontos visszaváltás a nagy üzletekben is. Úgy tudom, nekik kötelelező biztosítani a gépi visszaváltást. Biztosítják is, csak a nagy forgalom miatt folyton sor áll és rendszeresen elromlik az automata” – fogalmaz egy kérdező a Panaszakadémiának, egyúttal felhívja a figyelmet a bosszantó következményre is, hogy ha elromlik az automata, az összegyűjtött palackokkal mehet is haza. 

Válaszában a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének jogásza a visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól szóló 450/2023. (X. 4.) kormányrendeletet idézte, amely szerint „a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező, élelmiszert értékesítő üzletben a forgalmazó automata visszaváltó berendezéssel történő visszaváltási lehetőséget biztosít a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék visszaváltására, az automata visszaváltó berendezés meghibásodásának esetére alkalmazott kézi átvétel mellett”.

Ez magyarul, röviden és tömören azt jelenti, hogy ha az üzlet és palack a fent leírt kategóriába tartozik, és az automata hibás, vagy valamilyen okból nem üzemel, akkor a jogszabály szerint 

kézi átvételt kell alkalmazni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában