Hasznos

2010.01.25. 20:12

Élő leves árpagyöngyből

Ha hűvös az idő, hideg van, jólesik egy tányér meleg leves. A szóban benne van, hogy valamit megfőzünk, és annak a levét esszük. Van viszont a levesnek olyan része, amit nem kell okvetlenül megfőzni, maradhat élettel teli, nyers, friss.

Kiss Nikolett

Az árpagyöngyöt általában a hurkából ismerjük, pedig érdemes lenne többféleképpen beiktatni az étkezésünkbe, mert értékes táplálék.

Akár köretnek, akár levesnek készítjük, érdemes előző este beáztatni. Bő vízben mossunk át egy csészényit, öntsünk rá jóval több vizet, mint amennyi ellepi, mert estétől reggelig meg fog duzzadni. Reggel tegyük fel főni ebben a vízben, és még tegyünk hozzá ugyanennyit, mert a főzés során is felszívja a vizet.

Adjunk a léhez bőségesen zellerszárat, két-három mángoldszárat apróra összevágva, lestyánszárat  ezeknek sok idő kell, míg megpuhulnak, főhetnek az árpával. Ízesítsük a levet ízlésünk szerint sóval, borssal, köménnyel, korianderrel, ki mint kedveli. Mikor az árpagyöngy duplájára növekedett és kinyílt, megpuhult  ez kb. egy jó félórányi főzést igényel  jöhetnek a levesbe az élő alkatrészek. Amíg még nagyon forr, tegyünk bele összemorzsolt szárított zellerlevelet és petrezselymet, és pár perc után zárjuk el a tüzet alatta, tovább nem kell forrnia. Most adjunk hozzá friss apróra vágott petrezselymet és zellerlevet, ha már nem forr, hanem csendesedik.

Vágjunk apróra egy közepes vöröshagymát és két gerezd fokhagymát, öntsünk rá két-három evőkanál olajat, egy kiskanálnyi pirospaprikát keverjünk el benne, és az egészet öntsük a levesbe. Ez adja a színt neki. A négyoldalú konyhai reszelő legfinomabb oldalán reszeljünk meg egy-egy szál fehérrépát, sárgarépát, egy kicsike zellert, és nyersen dobjuk bele ezt is a levesbe. Egy paradicsom, egy zöldpaprika apróra vágva szintén mehet bele. A végén adjunk hozzá mángoldleveleket, mégpedig úgy, hogy összesodorjuk szorosan, elvágjuk párszor hosszában, utána laskára nagyon vékonyra, és beledobjuk a levesbe. Ez a zöld is éppen csak egy kicsit megenyhül, nem marad olyan ropogós, mégsem főzzük ki belőle a vitaminokat. Külön rántás vagy habarás nem kell, mert az árpagyöngy leve eleve sűrű már.

A tányérokon adhatunk hozzá egy kanál tejfölt vagy joghurtot. Érdemes egyszer kipróbálni, mit szól a családunk az élő leveshez.

Jánosik Zsuzsa biokonyhász

 
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!