Gazdaság

2016.07.13. 20:00

Előnyben a családi házak - A csok hatására jelentősen megélénkült az építési kedv

Veszprém - Az eddigi bizonytalanság után ma már mindenki inkább családi házat épít. A kiadott építési engedélyek száma folyamatosan növekszik.

Piltman-Horváth Barbara

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint ugyan 2016 első negyedévében kevés lakás épült, amiknek az engedélyeit még 2015-ben adták ki, a kiadott építési engedélyek és az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 4765 volt, ami kétszer annyi, mint az előző év első negyedévében regisztrált adat.

Fellendülést hozhat az építőiparnak a családi házak fénykora

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 39 százalékkal több, összesen 1715 lakóépület építését tervezik, a megyei jogú városokban a kérelmek száma közel háromszorosára nőtt, 530-ról 1296-ra emelkedett.

Ugyanakkor nem- csak a családi házak építésének körében nagy az érdeklődés, de fénykorukat élik a társasházépítő vállalkozások is. Ha csak Veszprémben nézünk körbe, legalább három új, többlakásos épület készüléséről számolhatunk be, az egyik épp a régi nyomda helyén, de a Rómer Flóris ut- cában is gomba módra sza-porodnak a társasházak. Ebben nyilván szerepet játszik
a családok otthonteremtési kedvezménye, vagy ismertebb nevén a csok, ami mind a vállalkozások életét megkönnyítette, mind a családoknak nyújt ténylegesen kedvező feltételekkel támogatást vagy hitelt, amivel könnyebben jutnak házhoz, lakáshoz, ha megfelelnek a követelményeknek.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal építésügyi osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, a megye területén az idei év első felében építé- si engedélyt, illetve egyszerű bejelentést új egylakásos lakóépületre 267 darabot, többlakásos lakóépületre pedig 33 darabot adtak ki, illetve tettek. Németh Zsolt osztály- vezető szerint azonban arról nincs külön információjuk, kik használták ki a csalá-
dok otthonteremtési kedvezményét.

A hirtelen fellángolt nagy építési kedvnek a használt lakások piaca érzi meg a kellemetlen oldalát. Az egyik legnagyobb, ingatlanokkal foglalkozó cég felmérése szerint a használt lakások ára országosan 28 százalékkal emelkedett. Bár a támogatást ezekre az ingatlanokra is fel lehet használni, korántsem ugyanakkora az összeg, továbbra is jobban meg fogja érni az építkezés, mint a vásárlás.

Persze, az más lapra tartozik, hogy a támogatásból megépített házat aztán később majd fent kell tudni tartani. Sokan vannak azok is, akik a kedvezmény miatt vállalnak be még egy vagy két gyermeket, aminek szintén nagy költségvonzata van.

Akár lakásvásárlásra adjuk a fejünket, akár házépítésre, minden esetben alaposan gondoljuk át, tervezzünk előre költségvetést, fent fogjuk-e tudni tartani az ingatlant. A legtöbb új építésű lakás már fel van szerelve egyedi mérőkkel, így tudjuk követni a fogyasztásunkat, és szükség esetén csökkenteni is tudjuk a költségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!