Gazdaság

2016.07.12. 19:23

Álom és valóság - Más az elvárt fizetés, és más a munkaerő-piaci realitás

Megyei körkép - A 18-24 éves korosztály 57 százaléka nem hisz saját szakmája piacképességében, ám mégsem választ másikat. A fiatalok első munkahelyükről nettó 181 ezer forintos átlagfizetést várnának.

Tremmer Tamás

Az úgynevezett Z generáció, vagyis az 1995 után született fiatalok éppen a saját bőrükön érzik a munkaerő-piaci valóságot, és nem látják optimistán a helyzetüket, derül ki egy tanulmányból.

A 18-24 éves korosztályba 850 ezer fiatal tartozik, közülük mintegy 220 ezren tanulnak valamelyik felsőoktatási intézményben. A többieknek már meg kellett volna jelenniük a munkaerőpiacon, ehhez képest a korosztály 43 százalékának nincs állandó munkája. A fiatalok által elvárt nettó fizetés átlagosan 181 ezer forint, de az igények az iskolai végzettség növekedésével együtt emelkednek.

A kutatásban részt vevő fiatalok a pályakezdéssel kapcsolatban eléggé pesszimistán nyilatkoztak. A 18-24 évesek közel fele úgy látja, hogy nehéz lesz elhelyezkednie az első állásában, véleményük szerint a végzettségüknek megfelelő munkát nem könnyű találni. A jelenleg még tanuló, a munkaerőpiacon még meg nem jelent fiatalok 43 százaléka olyan szakon hallgató vagy tanul olyan szakmát, amelynek nem hisz a piacképességében! Az is kiderült, a fiatalok mindössze fele dolgozik olyan munkahelyen, munkakörben, amely a végzettségének megfelelő.

Ez komoly kihívást jelent a fiatalok és a munkaadók számára is, hiszen azt az üzenetet rejti magában, hogy a munkaerőpiacon való boldogulásban már kevés szerepe van a képzettségnek, végzettségnek, ez pedig mind az oktatási rendszer, mind a munkaerő-piaci viszonyok komoly problémáit jelzi előre.

Címkék#fizetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!