Gazdaság

2017.04.20. 08:11

A multinacionális vállalatok előnyei, és hátrányai (X)

Álláskeresésnél számos szempontot figyelembe kell venni, és ezekbe beletartozik az is, hogy a munkát kereső multinacionális vállalatoknál szeretne elhelyezkedni, vagy kisebb cégeknél. Mind a kettőnek megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai.

A cikk első felében a multinacionális cégekről lesz szó, majd a második részben álláshirdetésekről is lehet olvasni. A multinacionális vállalatok előnyei közé tartozik az, hogy a munkavállaló nemzetközi környezetben tud dolgozni. Az elismertség mindig is fontos volt a vállalatoknak, és az alkalmazottat büszkeség töltheti el, hogy olyan helyen dolgozhat, amely közismertségnek örvend. A legtöbb állást kereső rémálma az, hogy ha munkába is áll, a munkáltató nem jelenti be őt, és úgymond "feketén" foglalkoztatja.

Ez a tény az alkalmazott önbecsülésére is kihatással lehet, hiszen így azt gondolhatja, hogy ő csak ilyen foglalkoztatásra alkalmas, valamint a munkavégzésére is kihatással lehet az állapot. Amennyiben multinacionális vállalatoknál helyezkedünk el hosszabb távra, nem kell attól tartanunk, hogy a munkáltató nem jelent be bennünket, mert a hivatalos bejelentés és fizetés garantált.

A másik nagy előnye a cégeknek az, hogy folyamatos továbbképzéseken is részt vehetünk, valamint idegennyelv-tudásunkat egy adott szinten tarthatjuk, vagy magasabb szintre emelhetjük. A multinacionális vállalatok kapcsolati tőkével is rendelkezek, így karrierlehetőség számunkra adódhat itthon és külföldön is egyaránt. A bérezés minden munkavállaló számára meghatározó,legyen szó családos emberekről,és egyedülállókról. A multiknál magasabb fizetést kaphatunk, mint a kisebb cégeknél. A hátrányok közé sorolható az, hogy ha van is ötletünk azzal kapcsolatban hogyan lehetne innovatívvá tenni a vállalatot, nem minden esetben van lehetőségünk előadni ötleteinket.

A legtöbb esetben a munkavégzés nemzetközi sablonok szerint történik. Előfordulhat olyan helyzet is, amikor időnként értelmetlen munkafolyamatokat kell megcsinálni egy-egy vezető utasítására. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért kell megcsinálni azt, amit kértek tőlünk. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy nem kérdezünk semmit, hanem megcsináljuk, és ezzel a munka le van tudva. A nagyvállalatokra jellemzőek a formalizált kapcsolatok, és ehhez mérten kell viselkednünk is.

A cégekre elmondható még, hogy részlegekre tagolódnak, legyen szó például egy nagy szállodáról, ahol a munkafolyamatok megoszlanak, így csak azzal kell foglalkoznunk, ami a részlegünket-szakterületünket érinti. A munkavégzést rengeteg jelentés és adminisztráció követheti, végül a műszak végén jelentést kell készítenünk az elvégzett munkafolyamatokról, amely megint csak az adminisztráció oldalára róható fel. A nagyvállalatok életében gyakori a túlórázás, ezzel mindenkinek számolnia kell.

Pro és kontra, a multiknál sem minden leányálom, azonban ezt magunkban kell eldönteni, hogy milyen vállalatnál szeretnénk dolgozni. A Szeged állások oldalon lehet szemezgetni a legkülönfélébb álláslehetőségek közül. A turizmus egyre inkább dinamikusan fejlődő ágazatnak tekinthető. A recepciós munka népszerű az állást keresők körében. Az elvárások közé tartozhat a legalább középfokú angol nyelvtudás, idegenforgalom területén szerzett középfokú vagy felsőfokú végzettség, felhasználói szintű számítógépes ismeretek, udvarias-vendégközpontú személyiség, megbízhatóság, és ápolt megjelenés.

A legtöbb helyen előnyt jelenthet, de nem feltétel a hasonló munkakörben szerzett tapasztalat, és a második idegen nyelv ismerete. Még több álláshirdetés elérhető a honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!