Gazdaság

2014.03.24. 09:41

Az ázsiaiaknak lettünk vonzó munkaerőpiac

Ha a külföldieknek kiadott munkavállalási engedélyeket, illetve a velük kapcsolatos statisztikát vizsgáljuk, az ázsiai országokból érkező munkavállalók számára egyre vonzóbb célország lettünk.

Kovács Erika

Ellenben a szomszédos országok dolgozóival, akik egyre kisebb számban akarnak nálunk dolgozni - állítja a Menedzsment Fórum. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nemrég tette közzé a tavalyi évre vonatkozó statisztikáját a külföldi munkavállalókról. Ami a munkavállalási engedélyeket illeti, tavaly 11 013 engedélyt adtak ki, ami az előző évitől 1,9 százalékkal elmarad. Ez a mostani és a korábbi években is tapasztalt csökkenés adminisztratív változások mellett annak is köszönhető az NFSZ tájékoztatója szerint, hogy a Magyarországon munkát vállalni széndékozó külföldi állapolgárok száma mérséklődik, kevesebb munkavállaló számára lettünk célország. A kiadott engedélyek száma a legmagasabb a kínai (3680 darab), a vietnámi (1031 darab) és a koszovói (861 darab) állampolgárok esetében volt 2013-ban. A kínaiak 16,3 százalékkal több engedélyt kaptak, mint egy évvel korábban, a vietnámiak és koszovóiak esetében pedig 41,2, illetve 21,1 százalék a növekedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!