Gazdaság

2010.05.27. 18:47

Üres még vagy tele van?

Budapest - A kormányprogram az egész társadalom számára előrelépést jelent; nem program, inkább tézisgyűjtemény; ködös, kijelöl ugyan célokat, de nem mutatja meg a célokhoz vezető utat - íme néhány vélemény a Fidesz kormányprogramjáról.

Varga Domokos Péter

Orbán Viktor kijelölt kormányfő kedden terjesztette a parlament elé a kormányprogramot, szerdán és csütörtökön megvitatták a képviselők, majd szombaton döntenek az elfogadásáról. A parlamentbe jutott pártok megyei vezetőinek véleményét kérdeztük a Fidesz tervezetéről. 

- A program egy olyan cselekvési terv, amely az egész társadalom számára előrelépést jelent - szögezte le a Fidesz megyei alelnöke.

Lasztovicza Jenő elmondta, az ellenzéki hozzászólók hiányoltak ugyan számszerűséget, időhatárokat, korlátokat, de szerinte egy programban nem ezeknek, hanem a ciklus ideje alatt elérendő céloknak kell szerepelnie. Egy program megvalósulását ugyanis rengeteg előre nem látott, konkrét körülmény befolyásolhatja, például szélsőséges időjárás miatti károk. 

A kormányprogram újra olyan pályára szeretné állítani a magyar gazdaságot, hogy ismét az uniós GDP-átlag fölött legyen a növekedés. Emellett a társadalmat lelkileg olyan szintre akarják hozni, amelyben mindenkinek lesz biztonságérzete, megnő a jövőbe vetett hite, a vállalkozók érzik a fejlődésük lehetőségeit és garanciáit, és mindenekelőtt rend lesz végre. Lasztovicza Jenő személy szerint nagyon bízik abban, hogy a következő fél évben már látható eredményei lesznek annak, hogy egy egész más szemléletű kormány vezeti az országot. 

- A programban szinte szó szerint köszön vissza az Orbán Viktor által márciusban már ismertetett Nemzeti ügyek politikája, a Fidesz-KDNP közös választási programja - mondta el Pál Béla MSZP-s országgyűlési képviselő, pártja megyei elnöke. Szerinte az ismertetett dokumentum inkább tézisgyűjtemény, semmint kormányprogram. Hiszen konkrét kérdésekre nem kapunk választ, például arra, hogyan képzeli el a Fidesz az adócsökkentést, az egymillió új munkahely megteremtését, amely nem tízéves időtávban, hanem a következő négy évben fontos.

Nem tudjuk meg, milyen módon történik majd a gyermekes családok támogatása, mikor és mennyivel emelik a gyest, a gyedet, a családi pótlékot, hogyan változik a nyugdíjazás rendszere. Mint ahogy az sem derül ki, milyen válaszai lesznek a Fidesznek a jelenleg még zajló gazdasági válságra, folytatják-e az egyensúlyteremtés politikáját, mikorra tervezik az euró bevezetését, mit kívánnak tenni a devizahitelesek terheinek csökkentése érdekében. Nagy baj az is, hogy így a kormány a befektetőket is bizonytalanságban hagyja.

Pál Béla szerint a ködösített kormányprogramnak az a célja, hogy az ősszel esedékes önkormányzati választásokig a Fidesznek ne kelljen színt vallania, azaz addig nem kívánják nyilvánosságra hozni a programjuk részleteit, pedig az ördög a részletekben lakozik.

Mielőtt a Jobbik megyei elnöke, Ferenczi Gábor válaszolt volna kérdésünkre, elmondta, fontosnak tartja hangsúlyozni, a mai napon, azaz szerdán fogadta el a parlament a kettős állampolgárságról szóló törvényt, közel egy évszázados késéssel ugyan, de enyhítve valamelyest a Trianon ütötte fájó seben.

- A kormányprogramot inkább kampányprogramnak értékeljük, meglehetősen ködös, kijelöl ugyan célokat, de nem mutatja meg a célokhoz vezető utat, nincsenek megnevezve a végrehajtáshoz szükséges eszközök - fogalmazott Ferenczi Gábor.

Elmondta, őt személy szerint az háborítja fel különösen, hogy az oktatásról a programban alig esik szó. (A képviselősége előtt tanárként dolgozó Ferenczi Gábor a parlament oktatási, tudományos és kulturális bizottságának a tagja.) Az állam feladatai között kijelöli ugyan a középiskolai oktatást, de a felsőoktatásról egyáltalán nem esik szó. A jobbikos politikus azt sem zárja ki, hogy emögött egy lopakodó tandíj rejtőzhet.

Az Orbán Viktor által hangoztatott "nem kormányváltás - rendszerváltás" fordulatról úgy vélte, meg kellene kérdezni az embereket, tudták-e, hogy a választópolgárok szavazatainak 53 százalékával is kétharmados többséget lehet elérni. Úgy tűnik, az efölötti nemzetrészről igyekszik megfeledkezni a Fidesz - vélte Ferenczi Gábor.

Orbán Viktor: A győztesnek feladata van

Orbán Viktor a kormányprogramhoz írt előszavában hangsúlyozta: számára a XXI. században a modern kormányzás mottója úgy hangzik: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van.

A kijelölt kormányfő szerint a magyar választók azt üzenték, hogy igaza a nemzeti egységnek van, a győztes feladata pedig az, hogy a nemzeti egységet és annak igazságát védje, képviselje és legyőzzön minden olyan jelenséget, erőt és törekvést, amely a nemzeti egységgel szembefordul, azt veszélyezteti.

"Ez az üzenet határozza meg azt a programot, amelyet miniszterelnökként következetesen és megalkuvás nélkül meg akarok valósítani" - emelte ki Orbán Viktor.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!