Gazdaság

2010.02.16. 06:54

Támogatott munkahelyek - Kiemelt helyet kapott az építőipar, autóipar és beszállítóik

Székesfehérvár - Az álláskeresők számának csökkenését a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökkel (magyarul anya-gilag) is támogatja. A támogatás odaítélésének azonban szigorú feltételei vannak.

Tremmer Tamás

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ milliárdokat használ fel az álláskeresők számának csökkentése érdekében - anyagilag támogatnak munkáltatókat, de akár munkavállalókat is.

Az egyes támogatások esetében azonban megjelölték azokat a szempontokat, amelyeket a régió területén működő valamennyi szervezeti egységnek figyelembe kell vennie, hogy azonos elvek alapján történjen a kérelmek elbírálása, tájékoztatott Soós Ferenc általános főigazgató-helyettes. Eszerint kiemelten az a munkáltató támogatható, aki a gazdasági recesszió által érintett ágazatban tevékenykedik (építőipar, autóipar, illetve annak beszállítói köre).

A támogatás során előnyt élveznek azok a vállalkozások, amelyek a teljes foglalkoztatotti létszámhoz képest jelentős számú (40 százalék) megváltozott munkaképességű személyt alkalmaznak.

Külön figyelnek a hátrányos helyzetű térségben foglalkoztatókra (megyénkben ilyen a sümegi kistérség), valamint a társadalmi- gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott településekre. Kiemelt szempont, ha a kérelmező munkáltató szűk megrendelői körrel rendelkezik, illetve ha hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozásnak minősül.

A munkanélkülit támogatják saját vállalkozás, illetve vállalkozói tevékenység beindításában, amihez a munkaügyi központ a minimálbér összegéig (idén 73 500 forint), legfeljebb hat hónapig folyósított támogatást. Ez a támogatás annak nyújtható, ki önmaga foglalkoztatását egyéni vállalkozás keretében vagy társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként (társas vállalkozás indításával vagy már működő társas vállalkozáshoz történő csatlakozással) oldja meg.

Az önfoglalkoztatási támogatás másik formája a tőkejuttatás, amely például gazdasági társaság alapítására (törzstőke) és jól működő gazdasági társasághoz történő csatlakozás esetén (törzstőkeemelés összege) is adható. A saját erő és a támogatás csak beruházásra és forgóeszköz-feltöltésre fordítható. A bértámogatás célja, hogy a hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatását segítse elő. (Hátrányos helyzetűnek tekintendő például a tartósan álláskereső, az 50 éven felüli, a pályakezdő, a szakképzettséggel nem rendelkező, a roma származású.)

Hátrányos helyzetű személy munkaviszony keretében történő foglakoztatásához a munkabér és járuléka legfeljebb 50 százaléka lehet a támogatás. Megváltozott munkaképességű esetében legfeljebb 60 százaléknak megfelelő támogatás nyújtható legfeljebb egy évre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!