Gazdaság

2010.01.06. 19:31

Vámosok a piacon

Székesfehérvár - Január elsejétől lépett életbe az úgynevezett fémtörvény és annak végrehajtási rendelete: a jogszabály által megjelölt fémkereskedelmi tevékenység csak a fémkereskedelmi hatóság által kiadott érvényes engedély birtokában, tevékenységi biztosíték nyújtása mellett végezhető.

Nagy Terka

Fémkereskedelmi hatóságként a kormány a vám- és pénzügyőrséget jelölte ki. A fémkereskedelmi hatóság látja el a törvényben meghatározott fémkereskedelmi engedélyezési, ellenőrzési és ezekhez kapcsolódó szankcionálási feladatokat. A biztosítéknyújtásra vonatkozó alapelv, hogy azt fix összegben, a végrehajtási rendeletben részletezett szabályok szerint kell nyújtani. Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le, tájékoztatott a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Parancsnoksága.

A fémtörvény január elsejétől az engedélyezési eljárás lefolytatására átmeneti időszakot biztosít, így a fémkereskedelmi tevékenység  most is végezhető fémkereskedelmi engedély nélkül, feltéve, hogy a fémtörvény szerinti fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet annak kihirdetésekor érvényes működési engedéllyel, illetve telepengedéllyel folytató személy a kérelmét hatvan napon belül benyújtja. Ez a tevékenység az engedélykérelem jogerős elbírálásáig, de legkésőbb idén április 1-jéig végezhető engedély nélkül.

Az adatszolgáltatásra  mely napi, illetve havi összesítés alapján történik  kizárólag elektronikus úton, a vám- és pénzügyőrség honlapján térítésmentesen hozzáférhető és letölthető nyomtatványkitöltő programmal kerülhet sor az előbb említett, legfeljebb április 1-jéig tartó  átmeneti időszak  lejártát követően. A fő cél nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése, hanem visszaszorítani a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve az ezekből eredő fekete- és szürkegazdaságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!