Gazdaság

2009.08.22. 02:28

Pénz a környezetre

Budapest - Mintegy huszonötezer gazdálkodó nyújtotta be kérelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz az EMVA-ból finanszírozott agrár-környezetgazdálkodási támogatásra az egész oszágból.

Varga Ibolya

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) pénzügyi segítségét igénylő kérelmekből kiderült, hogy a gazdálkodók mintegy 2 millió 260 ezer hektár területet kívánnak a programba bevonni - tájékoztatta lapunkat dr. Pálvölgyi Nóra, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szakértője. A programba bevont földterületeken öt éven keresztül be kell tartani a jogosultsági feltételeket és a célprogram előírásait. Az önként vállalt kötelezettségeket a gazdálkodóknak szeptember 1-jétől kell betartaniuk. Jogo-sultsági feltétel például, hogy a programba bevonni kívánt területek esetében a földhasználati nyilvántartásban a kérelmező (aki egyben a valós földhasználó) szerepeljen. A gyepterületek esetében a hektáronkénti 0.2 állategység legeltethető állattal a kérelmező a hivatalos állatnyilvántartások alapján rendelkezzen, valamint, hogy ökológiai programba bevonni kívánt területek esetén a föld az ellenőrző szerv nyilvántartásában szerepeljen. A gazdálkodási naplót is szeptember 1-jétől kezdve kell vezetni. Célprogram-előírás ültetvények esetén a madárodúk szeptemberi kihelyezése, bizonyos gyümölcskultúrák esetén őszi levélanalízis elvégeztetése. Folyamatosan lehet végezni ültetvény és szántó célprogramcsoportban a talajmintavételt és a talajvizsgálatot. Már az első gazdálkodási évtől tápanyag-gazdálkodási tervre alapozott tápanyag- utánpótlást kell megvalósítani, akkor is, ha a talajvizsgálatok eredménye még nem érkezett meg a laboroktól. Szeptember 1-jétől a programba bevonni kívánt területeken csakis olyan növényvédő szerek használhatók, melyeket az FVM közleményében az adott célprogramban engedélyez. A kötelezettségeket a gazdálkodóknak mind-azokon a területeken be kell tartaniuk, amelyeket a támogatási kérelemben megjelöltek, akkor is, ha támogatási határozattal még nem rendelkeznek. Csak így biztosítható az, hogy a gazdálkodó az összes programba bekerülő területén minden feltételnek megfeleljen, s ne legyen szükség szankciókra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!