2016.11.27. 21:15
Ünnepi hangulatban- Mazsolás borleves
Azoknál a családoknál, amelyek karácsonykor ragaszkodnak a hagyományos ételekhez, az ünnepi vacsora elengedhetetlen fogása a borleves és a hal. Az ételeket a zirci Főzőklubban elkészítette Brevics Lászlóné.
ELKÉSZÍTÉSE: A borban egy órát áztatjuk a mazsolát. Az ízesítőket feltesszük a cukorral, a borral és a vízzel, nagy lángon két percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. A tojások sárgáját habosra keverjük a liszttel, a tejszínnel, majd hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Állandó keveréssel kis ideig főzzük, de vigyázni kell, ne forrjon fel, mert beikrásodik. A tűzről levéve hozzáadjuk a lecsöpögtetett mazsolát, és beleszaggatjuk a tojásfehérjékből a porcukorral felvert és mikróban 750 W-on 1,5 percig főzött habgaluskát (a galuskákat kifőzhetjük a felforralt boros főzetben is, mielőtt a tojássárgás keveréket beletesszük, ekkor tálalásig félretesszük). Csipetnyi reszelt szerecsendiót hinthetünk a leves tetejére.
Brevics Lászlóné Fotó: archív
10 dkg mazsola, 4 dl fehérbor, 4-5 db szegfűszeg, 8 dkg kristálycukor, 1 evőkanál porcukor, 1 vaníliáscukor, 1 db egész fahéj, 4 szelet citrom, 2 dl főzőtejszín, 2 dl víz, 4 db tojás, 2 kávéskanál liszt, a tetejére kis szerecsendió.
Tradicionális ételeink közé tartozik a mazsolás borleves is Fotó: archív
Brevics Lászlóné