Életmód

2016.11.27. 21:15

Ünnepi hangulatban- Mazsolás borleves

Azoknál a családoknál, amelyek karácsonykor ragaszkodnak a hagyományos ételekhez, az ünnepi vacsora elengedhetetlen fogása a borleves és a hal. Az ételeket a zirci Főzőklubban elkészítette Brevics Lászlóné.

ELKÉSZÍTÉSE: A borban egy órát áztatjuk a mazsolát. Az ízesítőket feltesszük a cukorral, a borral és a vízzel, nagy lángon két percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. A tojások sárgáját habosra keverjük a liszttel, a tejszínnel, majd hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk. Állandó keveréssel kis ideig főzzük, de vigyázni kell, ne forrjon fel, mert beikrásodik. A tűzről levéve hozzáadjuk a lecsöpögtetett mazsolát, és beleszaggatjuk a tojásfehérjékből a porcukorral felvert és mikróban 750 W-on 1,5 percig főzött habgaluskát (a galuskákat kifőzhetjük a felforralt boros főzetben is, mielőtt a tojássárgás keveréket beletesszük, ekkor tálalásig félretesszük). Csipetnyi reszelt szerecsendiót hinthetünk a leves tetejére.


Brevics Lászlóné Fotó: archív

10 dkg mazsola, 4 dl fehérbor, 4-5 db szegfűszeg, 8 dkg kristálycukor, 1 evőkanál porcukor, 1 vaníliáscukor, 1 db egész fahéj, 4 szelet citrom, 2 dl főzőtejszín, 2 dl víz, 4 db tojás, 2 kávéskanál liszt, a tetejére kis szerecsendió.


Tradicionális ételeink közé tartozik a mazsolás borleves is Fotó: archív

Brevics Lászlóné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!