Életmód

2015.11.08. 13:55

Szívügye a segítségnyújtás

Ajka – Felelősek vagyunk egymásért. Az évek során tapasztalatokat gyűjtöttünk, amit érdemes továbbadni. Nem megmondani, mit csinálj, hanem megosztani veled, hogy elvehesd belőle, amire szükséged van és téged épít – mondja Györgyné Kollár Gabriella, az Otthon Segítünk Alapítvány ajkai szervezője.

Szántó Renáta

A segítők köre olyan édesanyákból áll, akik heti kettő-négy órát felajánlanak a fiatal családok támogatására. Néhány generációval ezelőtt szokatlannak tűnt volna az ilyen típusú segítségnyújtás, hiszen az ifjú párokat körbevette a támogató család, a nagyszülők és a rokonok, akik megosztották a terheket és a tapasztalatokat, így a gyermekgondozás, háztartásvezetés nem jelentett különösebb kihívást. 

Ma a családok sokszor a vér szerinti rokonoktól távol, elszigetelve, idegen környezetben élnek. Esetenként még a város is új, ahol nincsenek barátaik vagy közelebbi ismerőseik sem. Ha gyermekük születik, a védőnőnek a kötelező tanácsadáson túl nincs ideje beszélgetni a kismamával gondjairól, bizonytalanságairól. A különböző kiadványokban szereplő tanácsok sokszor inkább frusztrációt okoznak ahelyett, hogy segítenének. Az alapítvány munkatársai tapasztalataik alapján megerősítik az édesanyákat a szülői képességeikben.

Györgyné Kollár Gabriella szenvedélye, hogy emberekkel, gyerekekkel foglalkozzon
Fotó: Szántó Renáta

– Alapelvünk, hogy csak akkor megyünk bárhova, ha hívnak. Nagyon intim dolog, ha valaki beenged minket az otthona ajtaján, ezt tiszteletben kell tartanunk. Nyitottan és elfogadóan fordulunk az édesanyákhoz. Titoktartással kezeljük a családi helyzetüket, kilétüket. Igyekszünk a legnehezebb időszakban fizikailag és lelkileg is segíteni, támogatni őket. Ez megnyilvánulhat beszélgetésekben, a háztartási feladatok részleges átvállalásában, de akár az ügyintézésben is az igénynek megfelelően – emeli ki a szolgálat szervezője. Az angol eredetű alapítvány Magyarországon tizenöt éve működik, Ajkán közel tíz éve. 

– A mai világban furcsának tűnhet, hogy valaki önzetlenül segít, de nekünk ez valóban megéri, mert azáltal, hogy adunk, a saját önbizalmunk is erősödik. Olyan ez, mint a pszichológiai jutalom fogalma, értékesnek érezzük magunkat, mert valakinek a hasznára voltunk – mutat rá Gabriella, aki hat gyermeket nevel. Ő is kipróbálta a segítség elfogadását 2007-ben, amikor egy önkéntes csoportot oktatott, és megszületett kisfia. Ez hasznos tapasztalatvolt a számára, hiszen így a másik oldalról is átélte, hogy mit jelent elfogadni a feltétlen szeretetet és támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!