Életmód

2015.10.02. 15:42

Zsédenyi Adrienn: A szépség menti meg a világot

Amikor az ország egyik legnépszerűbb énekesnője Dosztojevszkijt idéz, miszerint "A szépség menti meg a világot" , akkor ott érdemes a mélyre evezni. Zsédenyi Adrienn, azaz Zséda a közelmúltban tízezer ember előtt vehette át a Kornay-Szenes Iván-díjat.

Varga Róbert

A pápai származású énekesnő a Szenes Iván emlékkoncerten a Hosszú az nap című számot is énekelte, melyet a dalszerző legenda egykori feleségének, Kornay Marianne-nak írta. Ezért a feldolgozásáért, illetve munkásságáért vehette át ezt az elismerést. A díj egy szép üvegló, s hozzá járt az emlékplakett. Mindez odakerült arra a polcra, ahol a kedvelt énekesnő eddig kapott díjait tartja. A helyzet jó alkalmat nyújtott számunkra, hogy beszélgessünk. Egyebek mellett az elmúlt lassan tizenöt évről, arról az időszakról, amióta szólókarrierbe kezdett.

- Még nem jött el a számvetés ideje, sok tervem van, állandó mozgásban élek, dolgozom most is az új lemezen. Természetesen, jó érzés tölt el, ha értékelik a munkám, ezek gyönyörű és emlékezetes állomások. Nekem tényleg ez az utam. Minden, ami történik velünk, az nem véletlen. Ahogy az éneklés jött az életembe, odakerültem Sík Olga tanárnőhöz, a Cotton Club Singers, majd a szólópálya, a dalok megszületése, azoknak történetei, a családalapításunk. Mind álom és csoda. Ezek az életben spirituális megnyilvánulások, élmények, amelyekben vagy hiszünk vagy nem, de léteznek mesélte Zsédenyi Adrienn, aki otthonról olyan értékrendet hozott, amely segítette a boldogulásban mindig.

Szerinte nem tartoznak másokra gondjaink, nehézségeink, s nincs olyan, hogy nem lehet valamit megoldani. Csak hit, akarat, elszántság és alázat kell hozzá. Önmagunkkal és másokkal szemben is.

Nekem tényleg ez az utam - mondta Zsédenyi Adrienn

- Aki meg akar ismerni, az a dalaimon keresztül tudja a választ arra, milyen is vagyok. Minden, amit látnak belőlem a színpadon, egy alkotó nő egyszerre ösztönös és tudatos megnyilvánulásai. Soha nem voltam kitárulkozó alkat. Szeretem, amit csinálok, mindig előre nézek, feszegetem a saját korlátaimat is. És ez nem közhely, de rengeteg munka van emögött. Mindig teljesen odatenni magam, hogy a dalok igazul szóljanak, újat, mást, az előzőeknél is jobbat adni, ez mind feladat és kihívás. Ez mozgat, de erről nem tudok beszélni, mert ezek örökké változó folyamatok hangsúlyozta az énekesnő, aki panaszkodni egyáltalán nem szeret. Akadtak nehéz pillanatok az ő életében is, sőt, volt olyan, hogy egy dalt (Fekete rúzs) dacból készítettek el és az is nagy siker lett.

Zsédenyi Adrienn a mellrák elleni harcra, a családon belüli erőszakra is felhívta a figyelmet az elmúlt években dalaival, társadalmi szerepvállalásaival. Két esztendeje egy magazin felkérésére részt vesz az 50 magyar tehetség elnevezésű programban. Balogh Tamás fiatal zongoristát mentorálja, aki közreműködik a most készülő hatodik lemezén. Számára fontosak ezek kiállások mások mellett, miközben szerinte a világ legcsodálatosabb érzése, hogy édesanya lehet.

- Azt hiszem, ezen a területen vagyok a legbiztosabb magamban. Érzem azt, mi jó a kisfiamnak és látom, miként működik az életünk. A család, a hit, a tudás, a tanulás utáni vágy, a zene ereje, szeretete mind körbeveszi őt itthon, s jó megtapasztalni, hogy ez hat rá. Minden édesanyának azt tanácsolom még akkor is, ha úgy érzi, nincs szép hangja énekeljen a kisgyerekének. Az éneklés örömet ad mindenkinek, s nagy energiákat szabadít fel mondta Zséda, aki arra a kérdésre, hogy miért hisz Dosztojevszkij megállapításában, hogy a szépség menti meg a világot, azt felelte: ha ez nem így lenne, akkor nem látnánk mélységeket és magasságokat és soha nem találnánk rá útjainkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!