Csesznek

2016.02.05. 18:12

Egyedülálló atmoszféra - Cseszneken a meglévő adottságokra szeretnének építeni

Csesznek – A vár még mindig húzóerőt jelent Cseszneken, a polgármester szerint azonban szükség lenne arra, hogy kitörjenek a másfél órás település kategóriájából. Tervek vannak bőven, de mint a legtöbb helyen, a legfőbb problémát itt is a pénzhiány jelenti.

Kutasi Zsófia

A cseszneki vár egyedülálló atmoszférát teremt, évről évre visszavonzza azokat is, akik már meglátogatták. Azonban a település önmagában is egyedi bájjal bír, amelyet érdemes alaposan felfedezni, megismerni. Ráadásul természeti adottságai miatt a környék bővelkedik a nagyszerű kirándulóhelyekben, úgymint a Cuha-völgy, vagy a Kőmosó-szurdok. A via ferrata szintén tartalmas kikapcsolódást jelenthet az aktív pihenés kedvelőinek.

Trieblné Stanka Éva Renáta 2006 óta polgármester. Úgy véli, Csesznek és környéke mostoha helyzetben van. A balatoni régió, valamint Devecser és környéke kiemelt támogatást kap, azonban számukra nem nyílnak új lehetőségek. A turizmusból ezért egyelőre nem várnak jelentős fellendülést.

Nagy Ferenc várkapitány mutatja a bemutató teremben kiállított fegyvermásolatokból álló gyűjteményét 
Fotó: Kutasi Zsófia

Igaz, a várprogramnak köszönhetően 2015-ben jelentős összeget fordítottak a vár felújítására, azonban ezzel egy hosszú időszak elmaradt fejlesztését pótolták be. A beruházás az utolsó utáni pillanatban történt és gyakorlatilag ahhoz kellett, hogy a vár látogatható legyen.

– Még mindig nem jutottunk ki abból a kategóriából, hogy egy másfél-kétórás település legyen Csesznek annak, aki a várat meglátogatja – fogalmazott Trieblné Stanka Éva Renáta. A polgármester úgy véli, sokféle tartalmas programra, attrakcióra lenne szükség ahhoz, hogy hosszabb időre maradásra bírják a vendégeket.

2014-ben megnyílt a Kőmosó-szurdokban a vasalt út, a via ferrata, ami jelentős attrakció volt, több tízezer embert vonzott a településre. De ez a látványosság szintén rövidebb kikapcsolódást jelent. Megszűntek a Cseszneki nyári programok, újabbak pedig nem szerveződtek. A meglévő lehetőségekre próbálnak a helyi egyesületek, alapítványok, vállalkozó építeni. Nyíltak új vendégházak, a vendégfogadás immár széles spektrumot ölel fel. Emellett helyi termékekkel is nyitnak a vásárlók felé. Az ötszáznegyven fős lakosság létszáma lassan, de csökkenő tendenciát mutat, csakúgy, mint sok településen.  A polgármester bízik abban, hogy a családtámogatási program a fiatalokat ösztönzi majd a letelepülésre, ingatlanvásárlásra. Kiemelte, minden szolgáltatással rendelkeznek, több nagyváros, például Győr, Veszprém, Komárom, Mór is elérhető távolságban van.

- Csesznek egy nagyon élhető település, minden közüzem, közszolgáltatás elérhető, a bakonyi térség pedig minden igényt kielégít. Ha valaki szeretne egy jó közösséghez tartozni, itt megteheti – emelte ki Trieblné Stanka Éva Renáta polgármester

– Csesznek egy nagyon élhető település, minden közüzem, közszolgáltatás elérhető, a bakonyi térség pedig minden igényt kielégít. Ha valaki szeretne egy jó közösséghez tartozni, itt megteheti – emelte ki a polgármester.

A fiatalokat is szeretnék megszólítani a programokkal. A No motor például közösségi összefogásból indult, ami mai napig népszerű; az önkormányzat a faluházat többfunkciós közösségi térré alakította, ahol családi, egyesületi programokat is befogadnak, de további ötletek, tervek is vannak, például az iskolaépület, utak felújítása, játszótér, pihenőhely építése, a színpad lefedése, valamint a Kőmosó-szurdok fejlesztése.

A várról Nagy Ferenc várkapitányt kérdeztük. Nagy Ferenc elmondta, több, régóta aktuális fejlesztést sikerült kivitelezni 2015-ben a nemzeti várprogramnak köszönhetően a vár kezelője, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. saját finanszírozásában. Megmagasodtak az alsó vár falai, emellett egy kétszárnyú kapun keresztül lehet bejutni a várba, így zárhatóvá vált a terület. Terméskő burkolatú út vezet fel a barokk óratoronyig, készültek mosdók, egy fogadóépület és egy bemutató terem, ahol nyomon lehet kísérni a vár fejlődéstörténetét. A gyerekek nagy kedvence a nagyképernyős információs terminál, mely a várra vonatkozó ismereteken kívül 3 D-s animációkat és játékokat is tartalmaz.  A teremben a várkapitány fegyvermásolatokból álló saját gyűjteménye is látható. Tervezik egy képeslapgyűjtemény kiállítását is. A nemzeti várprogramnak köszönhetően 2017-ben hétszázötven millió forintból folytatódik a fejlesztés második üteme. A várkapitány bízik benne, hogy a megkezdett rekonstrukciós munkák alapként szolgálnak majd a további fejlesztésekhez. A különálló vigyázó torony rekonstrukciója várhatóan ekkor folytatódik, melyet egy tölgyfa híd köt majd össze a váregyüttessel, emellett kilátóként is funkcionálna. A torony mindhárom szintje bejárhatóvá válik és egy 17-ik századi toronysisak fedi majd. A félkörbástya szintén kilátó lesz, a keleti alsó falszorosba lejárat készül, a középvárban a felvonulási épületet elbontják. A belső várban, tehát a keleti palotában, az ötszögű lakótoronyban helyreállítják a szinteket, és sok fedett teret, többek között kiállítótermet alakítanának ki.

A várkapitány elsősorban mindenre kiterjedő, teljes rekonstrukcióban gondolkodik és a várat az 1750-es évek körüli állapotára szeretné visszaépíteni. Reményét fejezte ki, hogy a nemzeti várprogramot követően is lesz lehetőség a munkálatok folytatására.

Gonzalez Miguel (balról) és Blake Larsen kanadai és amerikai misszionárius számára igazi kuriózumot jelent egy ilyen építmény, lenyűgözőnek tartják a régi várakat

Mint mondta, idén tervezési időszak előtt állnak, a majdani tervezővel az együttműködés során cél lesz, hogy a rendelkezésre álló összeget a lehető leghatékonyabban használják fel. Nagy Ferenc 1997 óta várkapitány, de a nevéhez fűződik a Cseszneki nyár programsorozat is, melyet folytatni szeretne. Számos projektötlete van, az egyik a Lovagok völgye történelmi tematikus park, ahol a vendégek egy középkori falu életébe, mindennapi tevékenységébe kapcsolódhatnának be a vár tövében.

A vár népszerűségét mutatja, hogy még esős időben is látogatják; ottjártunkkor Gonzalez Miguel és Blake Larsen kanadai és amerikai misszionárius járta be a területet. Elmondták, számukra igazi kuriózumot jelent egy ilyen építmény, lenyűgözőnek tartják a régi várakat, ez a kirándulás jó lehetőség számukra megismerni a magyar kultúrát, történelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!