A hűvös szépség

Átlagos férfinak semmi baja nem lehet egy svéd modellel: szőke haj, kék szem, legendás nyitottság. Aztán, ahogy korosodik az ember - lépked a nyugdíj felé -, a svéd modell átalakul a tudatában.

Fröhlich András

Vonzó nő helyett járókeretes anyóka úszik be a képbe, s vele a boldognak remélt nyugdíjasévek latolgatása. A kérdés, ami az évek előrehaladtával egyre égetőbb: mire lesz elég az a nyugellátás, amire egy életen át fizettem az államnak?

Nos, ezt ma senki nem tudja. Csak azt, hogy a mai rendszer fenntarthatatlan. Egyre kevesebben tartanak el egyre többeket, így csak idő kérdése, hogy a kártyavár összeomoljon. Léteznek azonban más konstrukciók is, amelyekben nem (csak) az aktívak befizetései finanszírozzák a nyugdíjkasszát. Az egyik ilyen a svéd modell, amely messziről tényleg gyönyörű. Megbízható, mint az a bizonyos svéd autómárka. Csak hát drága, ahogy a felső kategóriás kocsik általában. Egy 2010-ben a Nyugdíj- és Idősügyi Kerekasztal által készített elemzés szerint 15-20 százalékkal alacsonyabb nyugdíjakat produkál, mint a jelenlegi rendszer. Fenntartható ugyan, de politikailag nehezen menedzselhető. Ha fel is vállalja egy kormány - ahogy az MSZP mai nyilatkozatai feltételezik -, aligha a ciklus második felében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!