Szolgáltató hivatalt ígér

Székesfehérvár - Merőben új programokkal, a korábbitól eltérő követelményekkel indult az év a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ számára, amely tavaly októberben új vezetőt is kapott. Pákozdi Szabolcs igazgató szemléletváltást vár el kollégáitól, a hivatalban a hatósági helyett a szolgáltató jellegnek kell dominálnia.

Tremmer Tamás

Egyből a munka közepébe csöppent Pákozdi Szabolcs igazgató, aki 2010. október 20-án vette át a Közép-dunántúli regionális Munkaügyi Központ irányítását, hiszen azonnal egy új, országosan teljesen egységes munkaügyi szervezet megalapozása vette kezdetét. Elsőként a Nemzeti Közfoglalkoztatási Program (NKP) végrehajtását kapták feladatul, ami a korábbi közmunkaprogramokat teljes egészében felváltja.

Pákozdi Szabolcs elmondta, az NKP-n belül négyféle foglalkoztatási lehetőség áll az álláskereső előtt. Az egyik az önkormányzati rövid időtartamú foglalkoztatás, ami általában napi négyórás munkavégzést jelent, 2-4 hónap időtartamig. Ezen belül minél több embernek értékteremtő, a közösség számára kimutatható, egyszerű munkalehetőséget kívánnak biztosítani. A munkabér és járulékainak 95 százalékát központi forrásokból támogatják.

Az önkormányzati hosszabb idejű közfoglalkoztatásban már napi 6-8 órás a munkavégzés, 2-12 hónap közötti időtartamig. Az ilyen feladatokat főként szakképzettek látják majd el. Ez esetben a munkabér és járulékainak 70 százalékát támogatják. E két lehetőséggel szinte minden település élni kíván. A két programra a Veszprém megyei keret 1,04 milliárd forint, régiónkban a legtöbb. 


Ebből 5621 ember időleges foglalkoztatását tudják biztosítani, ami a tavalyihoz hasonló létszám.
Az országos közfoglalkoztatási programban 12 hónapos a foglalkoztatás, itt ár- és belvízvédelemre, erdőművelésre, útkarbantartásra kell számítani. Régiónkból 16 pályázó volt a munkákra, összesen 893 embert várnak. Ebből a megyék közel egyformán veszik ki a  részüket. Az egyéves program alatt 123 ember képzésben is részesül.

A főigazgató kiemelt lehetőségként értékelte a vállalkozások, egyházak bevonását az NKP-ba. Az ilyen esetekben 12 hónapos a foglalkoztatás, amely mellé nyolc hónapig támogatás jár (munkabér és járulékainak a 70 százaléka), négy hónap további foglalkoztatást pedig a munkáltatónak kell vállalnia. A munkaügyi kirendeltségek közvetítik ki az álláskeresőket, akik rögtön az elsődleges munkaerőpiacra kerülnek, legtöbbször ott is maradnak.
Minél több vállalkozás jelentkezik, a központi forrásból annál több pénz juthat a régióba, illetve a megyébe. A pályázatokat a hónap végén írják ki.

Ugyancsak kiemelt feladat a munkaerő-piaci képzések ügye. Pákozdi Szabolcs elképzelése szerint döntő részben olyan képzéseket kell indítani, amik mögött konkrét munkáltatói igény van. Ne kizárólag a hivatal, hanem ők mondják meg, mire van szükségük, s az ilyen képzéseket a munkaügyi központ szervezi meg. Ebben számít a kamarák, a települési önkormányzatok gazdaságfejlesztéssel foglalkozó munkatársai, a gazdasági érdekképviseltek közreműködésére.

Rendkívül fontosnak tartja a munkaerő-piaci igények feltárását is. El kívánja érni, hogy a kistérségben adódó állásokról a kirendeltségek tudjanak. Ne csak a munkanélküliek jöjjenek be a hivatalba, hanem azok is, akik munkahelyváltásban gondolkodnak. A rugalmasság elengedhetetlen. Ha valaki munkaerő- igénnyel jelentkezik, annak 2-3 hét helyett már 1-2 nap alatt ki kell közvetíteni az ügyfelet. Felkeresik a munkáltatókat is, hogy napi, élő kapcsolatuk legyen velük. Pákozdi Szabolcs leszögezte, előtérbe kell állítani a hivatal szolgáltató szerepvállalását.
 
- A munkanélküliség csökkentése nemcsak rajtunk múlik, mi nem tudunk teremteni önmagunkban munkahelyeket. De ha egy év múlva megállítanak az utcán, és azt mondják, a szervezet már nem csak munkanélküli-hivatal, és tudtunk nekik segíteni, akkor már előbbre léptünk. Ezzel én is elégedett lennék.

 

 

Pákozdi Szabolcs maximális követelményeket támaszt, elvárása már személyi változásokat is eredményezett. A pápai kirendeltség korábbi vezetője, Czeiner Zoltán a sümegi kirendeltséghez távozott, ott vállalati kapcsolattartóként dolgozik. Vezetői helyét Bocskay Gyöngyi vette át. Tapolcán Horváthné Moravecz Klárát Szalainé Simon Tünde váltotta a vezetői poszton, Horváthné maradt a kirendeltségen. Veszprémben Nyírő István a köztisztviselők számára biztosított prémium évek programmal nyugállományba készül, a vezetői posztra Matolcsi Mariannát nevezték ki. Ez év elejétől szerkezeti váltás is történt, a munkaügyi szervezet ismét megyeivé alakult. A Veszprém megyei igazgató Katonáné Bellovits Andrea lett.




 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!