Diszkótragédia - három fiatal lány halt meg

A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen - eddig tisztázatlan körülmények között - a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette. A rendőrség honlapján hajnalban közzétett közlemény szerint az összegyűjtött adatok alapján kizárható az a sajtóértesülés, hogy a tragédiát késelés okozta.

MTI

A rendőrség kezdeményezte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kezdeményezte a szombat éjszaka történt diszkótragédiával összefüggésben őrizetbe vett öt ember előzetes letartóztatását - derül ki a Belügyminisztérium háttéranyagából, amelyet Pintér Sándor tárcavezető vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján osztottak szét.
A sajtóanyag szerint a BRFK Életvédelmi Osztálya folytatja a nyomozást az ügyben, több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt.     A nyomozók vasárnap kora este hallgatták ki a gyanúsítottakat, ezt követően őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.     A sajtóanyagban monogrammokkal jelölték a gyanúsítottakat, e szerint SZ.Gy., K.T., A.G., F.B.G. és P.L. az ügy gyanúsítottja.     Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap késő este tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a szórakozóhely mintegy félóra alatt történt kiürítése után megkezdték a helyszíni szemlét, és ennek során derítették fel azt is, hogy kik a felelősek a történtekért. Azt, hogy öt embert gyanúsítanak a tragédia ügyében, ugyancsak a belügyminiszter jelentette be.     Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya az MTI kérdésére elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.     A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány ismertetése szerint fulladás okozta.

Jogi átvizsgálást és ellenőrzéseket ígért a belügyminiszter

A jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatát, továbbá átfogó ellenőrzéseket ígért a belügyminiszter a szombat éjszakai diszkótragédiához hasonló esetek elkerülése érdekében. Pintér Sándor vasárnap, késő esti sajtótájékoztatóján emellett fokozott ellenőrzéseket is ígért a hasonló rendezvények helyszínein, amelyeket a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, továbbá a tisztiorvosi szolgálat munkatársainak bevonásával végeznek majd.

 Kábítószert találtak a szombat éjszakai diszkótragédia egyik halálos áldozatának szervezetében - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő este tartott  sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint ez is meggátolhatta a lányt abban, hogy felismerje a veszélyt. Pintér Sándor szavai szerint az elmúlt éjszaka az emberi felelőtlenség követelt három halálos áldozatot, de több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben.
A belügyminiszter azt mondta, hogy ott mindössze egy százfős kávézónak lett volna helye, és bár 307 embernek biztosítottak volna megfelelő menekülési útvonalat, felelőtlen, kapzsi magatartásból csaknem háromezer embert engedtek be. A miniszter hozzátette: nem ez volt a végső cél, mert négyezer jegyet nyomtattak ki.


Tizenöt embert állítottak elő a Nyugati téri megemlékezésről

Tizenöt embert állítottak elő a Nyugati téri megemlékezésről

Tizenöt embert állítottak elő vasárnap este a Nyugati térről, ahol az előző éjjel történt tragédiára emlékeztek meg gyertyagyújtással - közölte Pintér Sándor belügyminiszter  vasárnap, késő esti sajtótájékoztatóján.  A miniszter szavai szerint egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést, tizenöt embert előállítottak, akik visszaéltek a kegyeleti joggal.
Pintér Sándor - aki maga is együttérzését fejezte ki a sajtó előtt az áldozatok hozzátartozóinak - azt mondta: sajnálatos esemény történt, amit emberi felelőtlenség okozott, ezért a büntetőeljárást a rendőrség le fogja folytatni.

Mécsest helyezett el a kormányfő a Nyugati téren

Mécsest helyezett el a miniszterelnök és felesége vasárnap este az előző éjszakai diszkótragédia helyszínén, a budapesti Nyugati téren. Orbán Viktor szerint a történtek kiderítése után meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a kormányfő szóvivője az MTI-vel. Szijjártó Péter a közleményében azt írta: a miniszterelnök a Nyugati téren újságírók előtt elmondta, hogy a legnagyobb tragédia egy család számára a gyermek elvesztése, "ilyen esetben mindenkinek a saját családja jut eszébe". Orbán Viktor a legmélyebb együttérzéséről biztosította az elhunyt fiatalok családjait.
A miniszterelnök szerint fontos kideríteni, hogy mi is történt valójában, és a pontos tények ismeretében le kell vonni az általános tanulságokat, meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a szóvivő.
A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette.
Szijjártó Péter korábbi tájékoztatása szerint a kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő, és az ehhez szükséges lépésekről folyamatos tájékoztatást kér a tárca vezetőjétől.

Tv2: az áldozatok közül kettő a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumba járt

Pintér Sándor: felül kell vizsgálni a szórakozóhelyek üzemeltetési gyakorlatát

Pintér Sándor belügyminiszter utasította a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetőit, hogy haladéktalanul vizsgálják felül a szórakozóhelyek üzemeltetési gyakorlatát, az azokat szabályozó jogi hátteret. A Belügyminisztérium sajtóosztálya ezt azután közölte az MTI-vel, hogy a belügyminiszter vasárnap meghallgatta a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság jelentéseit a szombat éjszaka történt, három halálos áldozatot követelő tragédia körülményeiről.
A belügyminiszter által vezetett értekezlet jelenleg is tart - közölte a tárca sajtóosztálya este fél nyolckor.
A közlemény szerint "a jelen ismeretek alapján a tragédia bekövetkeztében fontos szerepet játszott a jogszabályok súlyos áthágása, azok be nem tartása".
A Belügyminisztérium őszinte részvétét nyilvánítja a tragédiában elhunytak családjainak - zárta közleményét a szaktárca.
A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette.

A West Balkán Kft. nem volt érdekelt a jegyeladásban

A West Balkán Kft. bérbe adta a helyszínt a Noise Night Life független szervezőnek, fix áron, így a legkevésbé sem volt érdekelt a jegyeladásban - közölte a Nyugati téri szórakozóhely üzemeltetője vasárnap este az MTI-vel. A kft. vezetősége "mély megrendüléssel" értesült a szombati  rendezvényen történt tragédiáról, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, barátainak, ismerőseinek. A szórakozóhelyen szombat éjszaka, eddig tisztázatlan körülmények között, a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, s ennek során három fiatal lány életét vesztette.
A West Balkán Kft. közleménye szerint a szombat éjszakai alkalmi rendezvény nem a cégük által szervezett rendezvény volt. A rendezvény szerződés szerinti lebonyolítását a Noise Night Life szervezői saját személyzettel, saját eszközökkel végezték. A rendezvényre kötött szerződés értelmében a jegyértékesítést és a létszámkontrollt is a Nois Night Life végezte.
A West Balkán Kft. vezetősége "mély megrendüléssel" értesült a szombat éjjeli rendezvényen történt tragédiáról, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjai, barátai, ismerősei felé. A cég vezetősége és munkatársai készséggel segítik a tragikus esemény felderítését végzők munkáját - olvasható a közleményben.
 Korábban a tragédiával végződött rendezvény szervezője, a Noise Night Life azt közölte: ők csak bérbe vették a helyszínt az üzemeltetőtől, és nem volt tudomásuk arról, hogy a helynek nincs érvényes működési engedélye. Közleményük szerint a biztonságért az üzemeltető saját portaszolgálata felelt, a szervezők feladata a program, a hang- és fénytechnika kivitelezése volt. A rendezvényre 2881 darab karszalagot vásároltak meg.
Azt, hogy a szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP), Terézváros polgármestere mondta el vasárnap kora délután rendkívüli sajtótájékoztatón. A West Balkán nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint maximum háromszáz ember részvételével 22 óráig tarthatott volna rendezvényt.

A szervezők bérbe vették a szórakozóhelyet az üzemeltetőtől

A szombati diszkótragédia helyszínét a rendezvény szervezője, a Noise Night Life bérbe vette a West Balkán üzemeltetőjétől, és nem volt tudomása arról, hogy a helynek nincs érvényes működési engedélye. A biztonságért az üzemeltető saját portaszolgálata felelt - közölte a Noise Night Life vasárnap kora délután a Facebook közösségi portálon. A Nyugati téri szórakozóhelyen szombat éjjel, eddig tisztázatlan okból, a tömegben pánik alakult ki; a diszkóból menekülők vélhetően agyontaposták társaikat. A rendőrség még vizsgálja a szervezők felelősségét, valamint igazságügyi orvos szakértő bevonásával a halálesetek okát.
Terézváros polgármestere, Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) vasárnap kora délután rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt.
 A szervezők a közleményük elején mindenekelőtt őszinte részvétüket nyilvánítják az elhunytak hozzátartozóinak, barátainak, ismerőseinek. "Mély megrendüléssel és döbbenettel állunk a szombat éjszaka történt szörnyű tragédia előtt" - írták.


A közlemény szerint a szervezők a West Balkán épületét a Skála Metro hozzányitott termeivel együtt erre a rendezvényre bérbe vették a hely üzemeltetőitől. A megállapodás az üzemeltető cég külön kérésére tartalmazza, hogy az eseményen a portaszolgálatot kizárólag az üzemeltető saját portaszolgálata láthatja el, amely felelős a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az épület előtt egyaránt.
A Noise Night Life csapata a rendezvény programjáért, a hang- és fénytechnika kivitelezéséért felelt, a partner cége pedig a vendéglátásért és az ahhoz szükséges engedélyek biztosításáért. A szervezők arról, hogy a West Balkán nem rendelkezik érvényes működési engedéllyel, csak a híradásokból értesültek, erről korábban semmilyen tájékoztatást nem kaptak.
A közlemény szerint a rendezvényre 2881 darab karszalagot vásároltak meg. A látogatók mozgása miatt a baleset és a pánik időpontjában megközelítőleg 2500 ember tartózkodhatott az épületben. A helyszín hivatalos befogadóképessége három szinten ennél jóval nagyobb. Abban a pillanatban volt olyan terem, amely még szinte üres volt, 50-100 ember tartózkodott benne. A West Balkánban, és a Skála Metro hozzányitott termeiben, tavaly is tartottak ennél jóval nagyobb, 4500 embert vonzzó, sikeres rendezvényt. A közlemény szerint a szervezők választása ezért is esett erre a helyszínre.
Kitértek arra is, hogy a szárnyra kapott pletykákkal ellentétben az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség egybehangzóan állítja: az áldozatokon nem találtak késszúrásra utaló nyomokat. Erre - a szervező cég értesülései szerint - a rendőrségen tett tanúvallomások sem cáfoltak rá.
Több szemtanú és közelben tartózkodó állítása szerint, a második szint fölött, ahol feltorlódott a sor, valaki felkiáltott, hogy "késelés", és valószínűleg ez okozhatta a pánikot, és késztette arra az embereket, hogy tömegesen elinduljanak lefelé a lépcsőn, a kijárat felé, és ez végül tragédiához vezetett. Ennek tisztázása jelenleg is zajlik - írták.
A szervezők arra kérnek mindenkit, aki információval rendelkezik az ügyről, vagy jelen volt a tragédiánál, hogy szíveskedjen a rendőrségre befáradni, és tanúskodni.

Megemlékezés a tragédia helyszínén

Gyertyákkal és mécsesekkel emlékeztek a szombat éjszakai  diszkótragédia áldozataira vasárnap kora délután a budapesti a Nyugati téren; a West Balkán szórakozóhely előtt mintegy száz ember gyűlt össze, hogy a hajnali diszkótragédiában elhunyt három fiatal lányra emlékezzen.


Az egyik közösségi oldal délután egy órára hirdette meg a megemlékezést. Kevéssel a kezdés előtt egy középkorú házaspár helyezett el három mécsest a szórakozóhely előtt, utánuk egy idősebb úr gyújtott gyertyákat, aki az MTI-nek annyit mondott, nem ismerte a lányokat, egyszerű állampolgárként jött ki. Később ő gyújtotta meg annak a hölgynek a gyertyáit is, aki 16 évesen elhunyt fia sírjától érkezett, és szintén szerette volna leróni kegyeletét a három lány emléke előtt.
Egy megfordított baseball-sapkás fiatalember egy szál rózsát és az egyik áldozat fotóját tette le a betonra, amelyre az "örökké bennünk él" szavakat írta, és egy szívet rajzolt. A fotót szív alakban elhelyezett mécsesekkel rakta körül. Ő - érzelmektől elcsukló hangon - csak annyit mondott, hogy jó barátok voltak. Előző este ő is ott akart lenni a buliban, de elkésett. A fiú a tragédiáért a rendezvény szervezőit tette felelőssé. Szavai szerint úgy szervezték meg az estét, hogy fogalmuk sem volt arról, hányan akarnak azon részt venni.
Miközben egymást váltva, sorra érkeztek a megemlékezők, az épület oldalában, a mozgássérülteknek fenntartott  lift melletti bejáraton ki-be áramlottak az előző esti esemény résztvevői, akik bent maradt kabátjaikért, értékeikért jöttek.
A többség azt mesélte, fogalmuk sem volt arról, milyen tragédia történt odalent, ugyanis ők az épület felső szintjein buliztak. Arról beszéltek, hogy egyszer csak rendőrök jelentek meg, akik kiterelték őket, és már a ruhatárhoz sem fértek oda, mert azt rendőrsorfal zárta el.
Sokan a Nyugati pályaudvar jegypénztárában húzták meg magukat, de akadt olyan is, aki gyalog, kabát nélkül ment haza a XVII. kerületbe, mert a szüleinek nem merte elárulni, hogy mi történt. Volt olyan fiatal srác, aki a megemlékezésre az édesapjával érkezett, hajnalban is őt hívta, hogy jöjjön érte, mert az épület előtt áll kabát, iratok és lakáskulcs nélkül.
Zajlott a megemlékezés, amikor a West Balkánból egy, a hely logójával ellátott pulóvert viselő nő lépett ki, s egy fekete zászlót tűzött a kordon melletti virágágyásba, illetve néhány mécsest tett a már ott sorakozók közé. Egy háromtagú, két fiúból és egy lányból álló csoport három szál fehér szegfűt tett a betonra. Egyikük - egy kopaszra nyírt, napszemüveges, szakállas fiatalember - azt mondta, habár nem volt ott az előző este, két áldozatot is ismert. A fiú állítása szerint korábban ezeket a partikat egy másik, zuglói szórakozóhelyen rendezték, de annyira népszerűvé váltak, hogy azt kinőtte, így kerülhetett át más helyszínekre, például ide is.
A megemlékezők még délután is csak találgatták a tragédia okait.

Terézvárosi polgármester: megbocsáthatatlan hibát követett el az üzemeltető

Terézvárosi polgármester: megbocsáthatatlan hibát követett el az üzemeltető

Megbocsáthatatlan hibát követett el a West Balkán szórakozóhely üzemeltetője azzal, hogy nem jelentette be a szombati nagyszabású rendezvényt; a szórakozóhely nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be - közölte Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) terézvárosi polgármester vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján. A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt - mondta Hassay Zsófia, a diszkótragédia ügyében délelőtt összehívott válságstáb ülése után.


 A polgármester szavai szerint megbocsáthatatlan hiba, hogy az üzemeltető, a West Balkán Kft. nem tett eleget bejelentési kötelezettségének. A rendezvényt legalább öt nappal korábban be kellett volna jelenteniük. Az este tíz óra utáni rendezvény megtartásához pedig kötelező lett volna az önkormányzat engedélye - mondta Hassay Zsófia.
Magyarázata szerint a nyilvántartásba vételi számot kötelező volt kiadni a polgármesteri hivatalnak, miután az üzemeltető november végén csatolta a szükséges dokumentumokat. A jogszabályok alapján ezt követően kezdődtek meg a szakhatósági vizsgálatok, amelyek jelenleg még folyamatban vannak - mutatott rá.
 A polgármester közölte, az üzemeltetőtől nem érkezett bejelentés sem a polgármesteri hivatalhoz, sem a rendőrséghez, így a hivatalos szerveknek nem volt semmilyen tudomásuk a rendezvényről.
Elmondta, hogy a szórakozóhely üzemeltetője egyébként tavaly tavasz óta több ízben kérte a nyilvántartásba vételt, majd ezeket visszavonta, mielőtt még befejeződtek volna a hatósági vizsgálatok. "Ez egy kicsit játék volt a törvényekkel" - fogalmazott Hassay Zsófia.
A polgármester szólt arról, hogy a hivatal hatóságai rendszeresen vizsgálták a helyszínt, legutóbb december 11-én, éjjel egy órakor. Akkor 180 vendég tartózkodott a helyszínen a megadott határidő után, így a hivatal munkatársai intézkedtek a szórakozóhely kiürítéséről.
Az önkormányzat és a hivatal vezetése mindent megtett, és a jövőben is megtesz annak érdekében, hogy a kerületben működő szórakozóhelyek törvényesen működjenek - jelentette ki a polgármester.
Hassay Zsófia hangsúlyozta: a jelenlegi jogszabályok alkalmatlanok arra, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a rendelkezéseket megsértőkkel szemben, miután a nyilvántartásba vétel gyakorlatilag automatizmus szerint működik. Ezért a terézvárosi önkormányzat élni kíván felterjesztési jogával, hogy változtassák meg a jogszabályokat úgy, hogy csak az érdemi hatósági vizsgálatok elvégzése után működhessenek a szórakozóhelyek.
 Sajtos Csilla kerületi jegyző elmondta, hogy a 2009 októberétől életbe lépett új szabályozás problémát okoz. Ahol ugyanis nem akarnak dohányterméket árulni, ott elég a nyilvántartási kérelem benyújtása, vagyis a regisztrációs szám kiadását nem előzi meg szakhatósági eljárás, úgy mint korábban. A működési engedélyt a nyilvántartásba vételtől csak az különbözteti meg, hogy a helyen árulhatnak-e cigarettát, vagy nem - jegyezte meg.
Mint mondta, a nyilvántartási szám kiadása után kezdődnek meg a szakhatósági eljárások. Ez dönti el például, hogy mennyi embert fogadhat be biztonságosan a szórakozóhely.
Sajtos Csilla felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabály a bejelentés elmulasztásához nem fűz szankciót, tehát a hatóság kezében így nincs eszköz.
A polgármester és a jegyző kérdésekre válaszolva elmondták, a közeljövőben fokozottabb ellenőrzés várható, és úgy gondolják, hogy a West Balkán befejezi működését.
Sajtos Csilla közölte, úgy tudják, hogy a nyomozó hatóság vizsgálja az üzemeltető, a rendezvény szervezője és a rendezvényt biztosító cég felelősségét.
 Hassay Zsófia még a sajtótájékoztató kezdetén a polgármesteri hivatal vezetőinek nevében részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

 

OLDALTÖRÉS: Részvétnyilvánítások

 

 

 

A Fidelitas részvétnyilvánítása az elhunyt fiatalok családtagjainak

A Fidelitas mély megrendüléssel értesült arról, hogy szombat éjjel három fiatal lány tragikus körülmények között életét vesztette Budapesten - közölte Ágh Péter, a a Fidelitas elnöke, országgyűlési képviselő vasárnap este az MTI-vel. "A Fidelitas Országos Elnöksége őszinte részvétét szeretné kifejezni az áldozatok családtagjainak, barátainak. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne következhessenek be" - olvasható a közleményben.     

Részvétét fejezi ki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megdöbbenve értesült a tragédiáról, hogy vasárnapra virradóra egy budapesti szórakozóhelyen három fiatal lányt halálra taposott a tömeg - közölte Stágel Bence, a szervezet elnöke vasárnap az MTI-vel. A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kiemelte: osztoznak a szülők, a hozzátartozók és barátok fájdalmában, egyúttal bíznak a tragédia okozóinak mielőbbi felelősségre vonásában.

A Jobbik részvétét fejezte ki az áldozatok családjának

A Jobbik Magyarországért Mozgalom őszinte részvétét fejezi ki a budapesti West Balkán szórakozóhelyen bekövetkezett, három fiatal életét követelő tragédia áldozatai családjainak, barátainak - közölte a párt vasárnap az MTI-vel. A Jobbik szerint sürgősen tisztázni kell, mi okozta a pánikot, a feltételezett felelősöket pedig - akár a szórakozóhely tulajdonosi, üzemeltetői oldaláról - előzetes letartóztatásba kell helyezni a nyomozati eljárás sikere érdekében. A Jobbik "tiszta és világos válaszokat" vár a hír- és közösségi oldalakon felmerült információkkal kapcsolatban - írta Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt ifjúságpolitikai kabinetjének elnöke a közleményben.
A párt a hasonló tragédiák megelőzése végett követeli a szórakozóhely-engedélyek kiadásának szigorítását, a biztonsági személyzet munkájával (például a korhatár ellenőrzése, a befogadóképesség betartatása) és a biztonsági berendezésekkel kapcsolatos előírások szigorú betartatását és gyakori ellenőrzését.
"Értetlenül állunk az előtt az információ előtt, amely szerint érvényes működési engedély nélkül tarthattak több esetben is nagyszabású rendezvényt a tegnap tragédiába torkolló helyszínen" - olvasható a közleményben.

MSZP: osztozunk a családok fájdalmában

Az MSZP képviselőcsoportja osztozik a családok fájdalmában, őszinte részvétét fejezi ki a szombati tragédiában életét vesztett három fiatal lány miatt - írta Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. "Bízunk abban, hogy az ügy mielőbbi felderítésével a jövőben megelőzhetők lesznek az ilyen vagy ehhez hasonló tragikus esetek. Képviselőtársaimmal együtt osztozunk a családok fájdalmában" - olvasható a közleményben.

Orbán Viktor részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak

Orbán Viktor részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak

Orbán Viktor miniszterelnök a maga és kormánya nevében részvétét fejezi ki a családoknak a három fiatal szombat éjszakai budapesti tragédiája miatt - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap az MTI-vel. A kormányfő arra utasította a belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő, és az ehhez szükséges lépésekről folyamatos tájékoztatást kér Pintér Sándortól - írta a közleményben a szóvivő.

Tarlós István főpolgármester részvétét fejezte ki

Tarlós István főpolgármester együttérzését és őszinte részvétét fejezi ki a szombat éjszakai diszkótragédiában elhunyt fiatalok családjainak - tudatta Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója vasárnap délelőtt az MTI-vel. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Nyugati téri szórakozóhelyen szombat éjjel történt tragikus események "megerősítették Tarlós István azon meggyőződését, hogy mennyire fontos a közrend fenntartása, illetve a társadalmi életet szabályozó előírások betartása, betartatása".

Válságtanácskozás Terézvárosban

Válságstáb ült össze vasárnap délelőtt a terézvárosi önkormányzat épületében Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester vezetésével az éjszakai diszkótragédia ügyében.  A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen - eddig tisztázatlan körülmények között - a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.
A tanácskozás várhatóan körülbelül délig tart - tudta meg az MTI.
Közösségi portálokon az olvasható, hogy a szórakozóhely engedélyét a kerületi jegyző állítólag két héttel ezelőtt visszavonta, így a szombat éjszakai rendezvényt hatósági engedély nélkül tartották meg.

Válságstáb ült össze vasárnap délelőtt a terézvárosi önkormányzat épületében Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) polgármester vezetésével az éjszakai diszkótragédia ügyében.  A VI. kerülethez tartozó Nyugati téren, a West Balkán szórakozóhelyen - eddig tisztázatlan körülmények között - a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette.
A tanácskozás várhatóan körülbelül délig tart - tudta meg az MTI.
Közösségi portálokon az olvasható, hogy a szórakozóhely engedélyét a kerületi jegyző állítólag két héttel ezelőtt visszavonta, így a szombat éjszakai rendezvényt hatósági engedély nélkül tartották meg.

A West-Balkán működési engedélyét két hete visszavonta az VI. kerületi önkormányzat - hangzott el a Hír TV vasárnap reggeli műsorában is, az MTV-re hivatkozva.

 

OLDALTÖRÉS: A mentőszolgálat sem tud több sérültről

 

 

 

A Nyugati téri forgóóránál félórás néma megemlékezést tartanak az áldozatok emlékére

A Nyugati téri forgóóránál félórás néma megemlékezést tartanak az áldozatok emlékére

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt, három halálos áldozatot követelő tragédiáról szemtanúk azt írják internetes közösségi portálokon, hogy hatalmas volt a zsúfoltság, a hely teljesen megtelt.  A szórakozóhelyen szombat éjjel 23 óra körül történt a tragédia. Eddig tisztázatlan körülmények között a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, és ennek során három fiatal lány életét vesztette. 
 Az egyik bejegyzés szerint az egész téren állt a szórakozóhelyre bejutni kívánok sora; amikor a ruhatár is megtelt, mindenki elindult lefelé a lépcsőn, szemben a beáramló tömeggel.
 Egy másik blogoló azt írta, az indította el a tömeget, hogy valakit megkéseltek. 
 "A már amúgy is iszonyatosan nyomorgó tömeget lelökték a lépcsőkön. Mint a dominó, úgy dőltünk le. Ember ember hátán, alattam öten feküdtek. Azt hittem, hogy meghalok." - olvasható a bejegyzésben.
Egy bejegyzés szerint vasárnap 13 órákor a Nyugati téri forgóóránál félórás néma megemlékezést tartanak az áldozatok emlékére.
 A rendőrség honlapján hajnalban közzétett közlemény szerint az összegyűjtött adatok alapján kizárható az a sajtóértesülés, hogy a tragédiát késelés okozta.

A mentőszolgálat sem tud  több sérültről

  A Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyről szombat éjjel 23 óra körül eddig tisztázatlan körülmények között kiáramlott a tömeg, a kialakult pánikhangulatban három fiatal lány életét vesztette. 

 Győrfi Pál közlése szerint a helyszínen dolgozó mentősök találtak külsérelmi nyomokat az áldozatok testén, ezek származhattak "lökdösődésből", ami a pánikhangulatban kialakult, de azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy ez okozta a halálukat. A szóvivő megerősítette, hogy a tragédiának nincsenek további áldozatai, vagy sérültjei.
Elmondta, hogy a helyszínről az éjszaka egy részeg fiatalt kellett kórházba szállítani, továbbá a tömegben egy fiatal rosszul lett a tragédiát követően, őt a helyszínen ellátták a mentősök. Ezek az esetek azonban véleménye szerint nem függtek össze a három lány halálával.
Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt. A mentőszolgálat hat egységet riasztott a helyszínre, az első egységek öt percen belül megérkeztek. A mentősök három fiatal lányt találtak a bejáratnál, egyiküknek sem volt szívműködése és légzése. Azonnal megkezdték az újraélesztésüket, ami több mint fél óráig tartott, de sajnos már nem tudtak segíteni rajtuk, csak a halál beálltát tudták megállapítani.

 

 

Az alábbi videót a tragédia előtti órákban a beléptetésnél készítette egy a szórakozóhelyre bejutni szándékozó:

 

 

Az áldozatokat agyontaposhatták

A Nyugati téri szórakozóhely Facebook-oldalán a helyszínen levők beszámolója szerint késelés történt szombat éjjel, ezért vesztette életét három fiatal lány; az MTI nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információja szerint ugyanakkor az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők.

Létrehoztak a Facebookon egy külön oldalt a tragédiával kapcsolatban, az információk ott is csak szájról szájra terjednek, nem tekinthetőek hivatalosnak.

OLDALTÖRÉS: Három lány vesztette életét egy budapesti szórakozóhelyen

 

 

 

Három lány vesztette életét egy budapesti szórakozóhelyen

A BRFK sajtóügyeletese korábban azt mondta: három fiatal lány vesztette életét az V. kerületi szórakozóhelyen, és az eddig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett tragédia miatt kialakult pánikban a menekülők sok száz fiatal társaikat eltaposták.

 

 

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látja, hogy a szórakozóhelyről távozó fiatalokat a rendőrök egyenként igazoltatják, a szórakozóhely bejárata előtt több mentőautó áll, a rendőrség szalaggal zárta le a tér egy részét, és az Oktogon felé vezető út forgalmát szintén lezárta.

A Nyugati pályaudvar előtti villamosmegállóban, illetve a tér előtt több száz fiatal várakozik közülük néhányan az MTI tudósítójának azt  mondták: verekedés tört ki a diszkóban, majd pánikba estek, és a tömeggel együtt megpróbáltak kimenekülni a szűk bejárati ajtókon. Elmondásuk szerint a szórakozóhelyen még mindig több sérült tartózkodik. Az MTI információi szerint eddig a mentők három fiatal halálát állapították meg a helyszínen, de vannak olyanok, akiknek az életéért még küzdenek az orvosok.

A Nyugati tér környékén mintegy 150 rendőr, és több tucatnyi járőrautó áll. A BRFK szóvivője és az országos mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI tudósítójának telefonon annyit mondott: tájékozódnak, és nem tudnak az ügyről egyelőre bővebb felvilágosítást adni.

 

A rendőrség vasárnap reggel még nem tudott információt adni arról, hogy mikorra lesz eredménye az orvos szakértői vizsgálatnak. Korábban, hajnalban a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte: az eddigi információk szerint kizárható, hogy késelés történt volna.
 Az MTI korábban, nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információra hivatkozva, azt közölte: az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!