Véglegessé váltak az indulók

A napokban gyakorlatilag véglegessé vált az október 3-i szavazáson indulók névsora. Az alábbi összeállításban azt gyűjtöttük egybe, hogy kik azok, akik kezükbe szeretnék venni a megyénkben lévő városok irányítását. A tizenöt városban 27 független és 27 pártok által támogatott jelölt indul, egy személyt pedig egy civil szervezet jelölt polgármesternek.

Győrffy Árpád

Ajkán három jelölt lesz. A Fidesz-KDNP a korábban MDFVállalkozók Pártja színekben már polgármesterként dolgozott Ékes Józsefet, az MSZP a város jelenlegi vezetőjét, Schwartz Bélát indítja, a harmadik jelölt a jobbikos Kovács Attila, aki egyéni képviselőjelöltként is indul.

Badacsonytomajon négyen indulnak. A Fidesz-KDNP jelöltjeként  Rajzó Ildikó, aki négy évvel ezelőtt független képviselőjelöltként nem került a testületbe. A három független jelölt: Kárpáti Lajos, Weller András és a jelenlegi független polgármester, Krisztin N. László.

Balatonalmádiban két pártjelölt és két független indul. A Jobbik Kepli Lajos országgyűlési képviselőt állította, a Fidesz-KDNP pedig Keszey János jelenlegi polgármestert. Függetlenként Wolf Gábor és a korábban már függetlenként polgármesteri tisztséget betöltő, szocialista kötődésű Pandur Ferenc indul.

Balatonfüreden mindösze két jelölt vállalta a megmérettetést. A Fidesz-KDNP a jelenlegi polgármestert, dr. Bóka Istvánt indítja. Az MSZP jelöltje dr. Szalai Gábor, aki 2002 óta képviselőként tagja a testületnek.

Balatonfűzfőn öt független jelölt indul a polgármesteri helyért. Gyöngyösi Miklós és Mézes József mellett ringbe száll a jelenlegi polgármester, Majorné Kiss Zsuzsanna és a testület két tagja, Marton Béla és Szanyi Szilvia.

Balatonkenesén a korábbi Fidesz-KDNP támogatású Sörédi Györgyné nem indul, helyette Tömör István jelenlegi alpolgármestert jelölik. Függetlenként két jelenlegi képviselő, Győrfi Károlyné Hetyei Marianna, valamint Vatics Erzsébet indul. Az előbbi 2006-ban, az utóbbi akkor is és a tavalyi időközi választáson is ringbe szállt a polgármesteri székért.

Berhidán két pártjelölt és két független indul. A Fidesz-KDNP Feketéné Barabás Csillát, a Jobbik Kovács Rajmundot indítja. Függetlenként újra indul a 2008-as időközi választáson a polgármesterséget elnyerő Pergő Margit Cecília és a versenyben akkor alulmaradó Majoros János.

Devecserben a pártok közül egyedül a Fidesz-KDNP indít jelöltet a több ciklusban is képviselőként dolgozó Toldi Tamás személyében. Függetlenként indul a jelenlegi polgármester, Holczinger László, az alpolgármester, Pintér Gyula József, a sportegyesület korábbi vezetője, Lenner Péter és az ajkai kistérségi társulás munkaszervezetének vezetője, Szabó Balázs is.

Herenden a Fidesz-KDNP Jánszky Lajos Lászlót indítja, aki tagja a képviselő-testületnek, és négy évvel ezelőtt is próbálkozott. Függetlenként indul Bornemissza Andrea, Gömbi József Ferenc, aki jelenleg is képviselő, valamint a mostani polgármester, Vajai László is.

A Pápán induló három polgármesterjelölt mindegyike képviselőjelöltként is elindul. A Fidesz-KDNP a jelenlegi polgármestert, dr. Kovács Zoltánt, a Jobbik Erőss Bulcsút, az MSZP Grőber Attilát indítja.

Sümegen három jelölt lesz a választáson. A Fidesz a jelenlegi polgármestert, dr. Rédei Zsoltot indítja, akit négy évvel ezelőtt még a KDNP-vel közösen jelölt. Az MSZP jelöltje a két korábbi választáson is próbálkozó Farkas Béla. Függetlenként indul a 2006-ig Fidesz-FKgP-MDF-színekben polgármesterként működő Rátosi Ferenc.

Tapolcán három polgármesterjelölt lesz. A Fidesz-KDNP a jelenlegi polgármestert, Császár Lászlót, a Jobbik Dobó Zoltán korábbi országgyűlési képviselőjelöltet, az MSZP Lévai Józsefet indítja.

Várpalotán a három pártjelölt mellett két független  Csővári János és Gadanecz György  indul. A Fidesz-KDNP Talabér Márta országgyűlési képviselőt, a megyei közgyűlés alelnökét, a Jobbik Máté Józsefet, az MSZP Deák Istvánné korábbi országgyűlési képviselőt indítja. A jobbikos és MSZP-s, valamint az egyik független egyéni képviselőjelöltként is ringbe száll.

Veszprémben a Fidesz-KDNP Porga Gyula jelenlegi alpolgármestert, az MSZP Hartmann Ferenc korábbi alpolgármestert indítja. A Lokálpatrióták Veszprémért Egyesület jelöltje Molnár Ernő tanácsnok. Zircen négy jelölt küzd meg egymással. A négy éve függetlenként befutó Ottó Péter most a Fidesz-KDNP jelöltje, polgármesterként elődje, az akkor SZDSZ-MSZP-s Horváth László most függetlenként indul, ahogy Kovács Árpád és Hujber Zoltán is.

Számolják az ajánlószelvényeket a veszprémi városházán  a megye 217 településéből 175 községben csak függetleneket ajánlottakKőrösparti Beatrix, Infografika: Glogovcsán Nikola
 
 
Száztízen a tizennyolc helyre

Három szervezetnek sikerült összegyűjteni a megyei önkormányzati lista állításához szükséges ajánlásokat. Közülük a  Jobbik először indul a közgyűlési helyekért.

Ötvennégy főt tartalmazó megyei közgyűlési listát állít a Fidesz-KDNP, amelynek élén a jelenlegi elnök, Lasztovicza Jenő áll, utána Polgárdy Imre, dr. Áldozó Tamás, Gaálné Vörösmarty Éva, Kropf Miklós, majd két új jelölt, dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő és Kovács Norbert elnöki főtanácsadó következik. Több jelenlegi tag csak a várható bejutási küszöb után, afféle "húzó névként" kapott helyet a listán. A 19. helyen lévő dr. Kovács Zoltán százszázalékos győzelem esetén is csak akkor kerülne már be, ha valaki visszalépne az előtte lévők közül. A lista második felén van például Bikádi László, Talabér Márta, Judi József, Császár László, Horváthné Szalai Gyöngyi is.

A Jobbik 40 fős listáját Orbán Imre, a párt megyei alelnöke vezeti. Az első helyek többségén a szervezet városi és községi polgármesterjelöltjei vannak, így többek között a fenti írásunkban is szereplő  Dobó Zoltán, Kovács Rajmund, Erőss Bulcsú, Kovács Attila, valamint  Zilahi Lajos hajmáskéri jelölt.

Az MSZP 16 fős megyei listáját Pusztai István vezeti, őt Nagy Jenő, Lévai József, dr. Horváth József, Grőber Attila, Boros Dénes, Farkas Béla István követi. Új szereplő közülük a parlamentből kiesett és Balatonfüreden sem induló Nagy Jenő és a pápai polgármesterjelölt, Grőber Attila. A jelenlegi közgyűlési tagok közül nincs a listán többek között Pál Béla, dr. Zongor Gábor, dr. Németh Márta és a fő gazdasági szakértő, Kovács Zoltán János.

 

Megyénk 217 településén összesen 607 polgármesterjelölt indul az októberi választáson. A túlnyomó többségük, 538 személy független, tehát hivatalosan sem párt, sem más szervezet nincs a jelölői között.

A gyakorlatban persze sokaknál más a helyzet, amint az kiderül a szórólapokon olvasható ajánlásokból. Vannak, akiket a támogató szervezet nem vállalt fel annyira, hogy még a nevét is adja, meg vannak olyanok is - főleg a korábbi kormánypártok tagjai, szimpatizánsai között -, akik úgy gondolták, most inkább hátrányukra szolgálna a párt képviseletében való indulás.

Persze, nem is az a kérdés igazán, hogy egy polgármester milyen zászló - jelvény - alatt akarja vezetni a települést. A lényeges inkább az, hogy az őt megválasztóktól, de még az ellene szavazóktól se legyen soha független, amikor már funkcióba került.

 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!