Extrém sportolók - Merre gördülnek tovább?

Veszprém - Beépíti a város az extrém sportolók által használt területet, egyelőre nem tudni, hol kapnak ismét lehetőséget, de a felelősök keresik a megoldást.

Varga Domokos Péter

Üres terület egy városban - főként a központban - nem marad kihasználatlanul.

Jó néhány éve már, hogy a Budapest út és a Szikvíz parkoló között lévő, a korábbi szökőkút járólapozott területét birtokba vették az extrém sportolók, a gördeszkások, görkorisok, BMX-esek.

Eszközöket (rámpákat, dobogókat, csöveket) helyeztek itt el, csakúgy, mint a világ - és az ország - egyre több városában, virágzik a tipikusan urbánus, alulról szerveződő szubkultúra. Olyannyira, hogy a veszprémiek a free style gördeszkában világbajnokot, görkoriban többszörös Offline Sport Games országos bajnokot adtak.

A Jutasi út-Budapest út kereszteződésében a körforgalmi csomópontot részben a volt szökőkút helyén alakítják ki, a területről kiszorulnak az extrém sportok művelői - mondta el a Naplónak Brányi Mária.

Az önkormányzat városfejlesztési tanácsnoka közölte, szeretnének helyet adni az extrém sportok művelőinek, több elképzelést megvizsgáltak már, de egyelőre nem találtak megnyugtató megoldást.

Ő személy szerint el tudná képzelni, hogy a Völgyikút szabadidő központ és a nyugdíjasház között kapjanak helyet a gördeszkások, görkorisok, de ez ma még csak egy lehetőség, a tanácsnok asszony várja a városlakók reakcióját és ötleteit.

Az idei költségvetésben erre nincs fedezet, de a probléma megoldása sem sürgető, hiszen a körfogalom építési munkálatai is csak jövőre kezdődnek.

Tágabb összefüggésben keresi a megoldást a szabadidő- és diáksport tanácsnok, Szolnoki Pál afféle felnőtt játszótérben, kalandparkban gondolkodik, a létesítményhez kapcsolódhatna az extrém sportpálya is.

Helyszínként szerinte szóba jöhetne a Haszkovó utcai református templom környéke, az erre vonatkozó terveket a tanácsnoki keretéből még az idén elkészítteti. 

Győrben jól megoldották ezt, kalandparkot építettek a városközponthoz közel, a játszóterek mellett ma már a fiatal felnőttek kultúrált közösségi tereinek kialakítására is hangsúlyt kell fektetni - hangsúlyozta Szolnoki Pál. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!