Cigányvajdák gyújtottak gyertyát a Cozma-szobornál

Veszprém - Kállai Csaba országos cigányvajda, s további öt vajda helyezett el koszorút, s gyújtott gyertyát csütörtökön Marian Cozma szobránál.

Szabó Péter Dániel

Kállai Csaba még kedden intézett felhívást az ország cigányvajdáihoz, hogy a béke követeiként gyertyagyújtással tisztelegjenek Marian Cozma emléke előtt. A meghívást négyen fogadták el, csütörtökön délután a csongrádi Mihály Károly, a zalai Lendvai János, a somogyi Horváth János, illetve a szegedi Faragó Géza érkezett meg a Veszprém Aréna előtt található emlékműhöz, ahol Debreczenyi János polgármester fogadta őket.

- Tudjuk, nem lesz eléggé méltó a büntetés, amit Cozma gyilkosai kapnak, hiszen ők egy idő után kiszabadulnak majd a börtönből, s hazatérhetnek, míg a kiváló sportembert soha többet nem ölelheti magához a családja. A megoldás mégsem a harag, hanem a béke, hiszen egy országban, együtt élünk mindannyian - mondta el az egybegyűlteknek Kállai Csaba országos cigányvajda, majd egy nemzeti színű szalaggal átkötött gyertyát gyújtva adózott "Marian Cozma, s minden olyan ember emléke előtt, akit brutális módon gyilkoltak meg Magyarországon."

 

A veszprémi gyertyagyújtás ötletét Debreczenyi János vetette fel Kállai Csabának. A megyeszékhely polgármestere a közelmúltban Újszászon kereste fel az országos cigányvajdát. A csütörtöki koszorúzáson a megjelent cigányvajdák köszönetet mondtak a polgármesternek, s az egész városnak, mert szerintük sokat tettek azért, hogy nem ütötte fel a fejét a rasszizmus Veszprémben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!