Ülésezik a megye - Bizottsági tagokat választottak, turisztikai hivatalt szüntettek meg

Veszprém - Huszonnégy napirendi pontot, köztük több nagyon jelentős témát tárgyal a Veszprém megyei önkormányzat közgyűlése a reggel 9 óra óta tartó ülésén.

Győrffy Árpád

Az ülést vezető Lasztovicza Jenő elnök (Fidesz) bevezetőben arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy Máhl Ferenc bejelentette kilépését az MDF frakcióból. Ezzel gyakorlatilag megszűnt a frakció mert egyedüli tagként Kuti Csaba maradt.

Napirend előtt Polgárdy Imre alelnök (Fidesz) szólalt fel a megyei önkormányzat és az ajkai önkormányzat között régóta tartó iskolai vita kapcsán. A hozzászólást több reagálás követte az MSZP illetve a Fidesz-KDNP frakció tagjai részéről is az elmúlt másfél-két évben kialakult tartalommal, stílusban.

A képviselők az áprilisi választásokra készülve megválasztották a Veszprém Megyei Országgyűlési Egyéni Választókerületek Választási Bizottságainak és a megyei szinten működő Területi Választási Bizottságnak (TVB) a tagjait és póttagjait.

A TVB (megyei) tagjai dr. Beregi Zoltán, dr. László Zoltánné, dr. Pichner Katalin, póttagja Dr. Czeidli István és dr. Ivók Irma lett.

Ajka város székhelyű 1. számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága tagjai: Dr. Berecz Zsolt, Kersner Ákos, Dr. Várhelyi Attila; póttagjai: Bábics Valéria és Péter Gábor.

Balatonfüred város székhelyű 2. számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága
tagjai: Dömsödi Albertné, Szegvári László, Vecsei István; póttagjai: Szekeres Jenő és Szekrényes Tamás.

Pápa város székhelyű 3. számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága tagjai: Dr. Böröczky Miklós, Dr. Raffai Erzsébet, Dr. Varga István; póttagjai: Kis Gyuláné és Dr. Sabján Dénesné.

Tapolca város székhelyű 4. számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága tagjai: Csák Zoltán, Dr. Kajtár György, Lázár János; póttagja Bajner Imre.

Várpalota város székhelyű 5. számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága tagjai: Dr. Buzási István, Dr. Nagy László, Péter Istvánné; póttagjai: Dr. Petneházy Szabolcs és Zöld Istvánné.

Veszprém város székhelyű 6. számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága tagjai: Kópházi Ferenc, Marton László, Zsíros László; póttagja: Rohonyi István

Veszprém város székhelyű 7. számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága tagjai: Perger József, Sörös Ferenc, Szelényi Géza, póttagjai: Cordierné Kovács Erzsébet és Páhi László.

Nagy vitát váltott ki a Veszprém Megyei Turisztikai Hivatal megszüntetését indítványozó elnöki javaslat. Az intézményt 1997-ben hozták létre, hogy a megyei önkormányzat turizmussal kapcsolatos kötelező feladatait ellássa. Az intézmény egységes, a turisztikai szakma által elismert marketingtevékenysége révén folyamatosan gondoskodott a turisztikai kiadványok megjelentetéséről, a kiállításokon, vásárokon történő nonprofit bemutatkozások teljes körű lebonyolításáról. Részt vállalt a turisztikai információs tevékenységben, kezdetektől szervezte és koordinálta az ország legkiépítettebb megyei Tourinform hálózatának tevékenységét.
Eddigi működése során 62 általános és tematikus turisztikai marketingeszköz összeállításáról és megjelentetéséről gondoskodott. A költségvetésében biztosított önerő felhasználásával - sikeres pályamunkái révén pályázati támogatással valósultak meg a kiadványok, általában három nyelven, összesen 820 ezer példányszámban. A szakmai tevékenységekhez szükséges forrásokat az említetteken túl korábban a Balatontourist Részvénytársaság osztalék bevétele is segítette. Ma sem ez, sem a pályázati források nem állnak rendelkezésre.

Horváth László frakcióvezető (SZDSZ) szerint az utóbbi időben értékrombolás zajlik a megyében az intézmények megszűntetésével. Szerint nem igaz, hogy költségvetési indokoltsága van a megszűntetésnek, mert a költségvetési javaslatban több más nem kötelező feladatra van pénz. Hiányolta az egyeztetést a költségekkel kapcsolatos kimutatásokat, számításokat.

Pusztai István frakcióvezető (MSZP) sem hisz a költségvetési indokokban, szerinte is rombolás zajlik a turisztikában, kultúrában, pedig mindkettő terület nagyon fontos lenne a megye jövője szempontjából. Véleménye szerint ezeknek a lépéseknek a rejtett üzenete, hogy a Fidesz meg akarja szüntetni a megyéket.

Lasztovicza Jenő utalt arra, hogy a költségvetési tárgyalás során bőven lesz szó a gazdasági háttérről. A megyék megszűntetésével kapcsolatos feltételezés kapcsán idézte Lamperth Mónika 2006 őszi választások utáni kijelentését, amiben valóban a megyék tönkre tételének szándékáról beszélt az egykori MSZP-s belügyminiszter. A turisztikai hivatal megszűntetésétől jövőre 10-15 milliós megtakarítást remélnek, miközben a feladatot az önkormányzat hivatala továbbra is ellátja.

Áldozó Tamás frakcióvezető (Fidesz-KDNP) szerint merész dolog a megszűntetett intézményekből a megye megszüntetésére gondolni. A turisztikai hivatalról lehetne szakmai vitát folytatni. Utalt arra, hogy az elmúlt években jelentős átalakulás zajlott le a turisztikai marketingben. Egy budapesti turisztikai vásárt nézve is szemmel látható, hogy az utóbbi években a helyi, kistérségi standok sokkal nagyobb súllyal jelentek meg együttesen a megyei turisztikai hivatalnál. Szerinte azok kérdőjelezik meg a megye létjogosultságát, akik Veszprémen túl nem hajlandók látni.

További hozzászólások után a közgyűlés 23 igen, 8 nem és 5 tartózkodás mellett támogatta a hivatal jogutód nélküli megszüntetéséről szóló javaslatot. A hivatalos megszüntetés május végén lép életbe. Addig az eredeti terveknek megfelelően megtartják április 17-18-án a hivatal fő rendezvényét, a Veszprém megyei utazás kiállítást, részt vesznek a pesti és a vidéki turisztikai kiállításokon is. A javaslat szerint a megye által továbbra is ellátandó turisztikai feladatait az önkormányzat hivatala végzi majd el. Ehhez az öt jelenlegi dolgozóból kettőt átvesznek. Veiland László hivatalvezető nyugdíjba vonul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!