Elégtelen finanszírozás - Tiltakoznak a betegszállítók

Megyei körkép - Egymilliárd forint plusz finanszírozást kérnek a szaktárcától a betegszállítók, állításuk szerint a működésük van veszélyben. A megyében három cég, tizenhét autóval látja el a szolgálatot, jelenleg veszteséges a tevékenységük.

Martinovics Tibor

- A finanszírozási keretünket önerőből kell kiegészítenünk ahhoz, hogy működőképes maradjon a rendszer. A minimumon járunk, jelenleg száz forint támogatást kapunk kilométerenként, a számításaink szerint az önköltségi ár száznegyven forint lenne. A területi ellátási kötelezettséget minden körülmények között teljesítenünk kell, így egyelőre torlódnak a szervíz költségeink. Mással nem tudunk spórolni, alulfinanszírozott a rendszer - válaszolta érdeklődésünkre Reményi Tibor, a Szent Kristóf 2003 Kft. betegszállító cég szakmai vezetője.

A megyében működő legnagyobb betegszállítással foglalkozó cég csatlakozott az országos demonstrációhoz, a szaktárca vezetőjének írt petícióval maradéktalanul egyetértenek, mindezt kifejezendő autóikon jelenleg is zöld szalag látható.

Reményi Tibor lapunknak elmondta: a megyében működő három cég összesen havonta tizenötezer betegszállítást hajt végre, háromszázezer kilométert mennek az autók, amelynek harmadát nem finanszírozza az OEP. A betegszállításra való igény mondhatni állandó, miközben a szolgáltatás finanszírozása évek óta csökken.

- A megyéből mintegy ötvenmillió forintnyi finanszírozás hiányzik, tovább már nem tudjuk szűkíteni a kiadásainkat, jelenleg veszteségesen működünk - fogalmazott Reményi Tibor, aki hozzá tette egyelőre folytatják a tárgyalást és az egyeztetést az egészségügyi minisztériummal, csak bízni tudnak abban, hogy növelik a finanszírozásuk mértékét.

Székely Tamás egészségügyi miniszter több fórumon kijelentette: nem tartja jogosnak a betegszállítók követeléseit, és nem lát módot arra, hogy a költségvetésen változtassanak.

A mentést és betegszállítást egy kormány döntés alapján 2008-ban választották ketté, a finanszírozásuk is ketté vált. Magyarországon mintegy száz cég foglalkozik betegszállítással.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!