Ismét divat az üvegfestés

Ajka - A művészetkedvelők és az alkotók ismét felfedezték az üvegfestés ősi technikáját.

Tisler Anna

Mint Szmatona Anikó üvegfestőtől megtudtuk, a képek készítésén kívül használati tárgyakat, üvegpoharakat, vázákat is egyedivé lehet tenni ezzel a módszerrel.
 
Az Ajka-Csingervölgyben élő alkotó többnyire a fantáziavilágból meríti a témáit. A módszerről elmondta, a festésre ablaküveg is alkalmas, csak a munka elkezdése előtt zsírtalanítani kell azt. Anikó oldószeres gyantaalapú üvegfestéket használ. A kontúrfestékkel elkészíti az alapot, kifesti, majd a hátteret. - Készítettem olyan képet, amelyen huszonöt színt használok - mesélt alkotói módszeréről. - Az üveglapon keverem a színeket, az összefuttatáshoz tűt vagy fogpiszkálót használok. A hátteret ecsettel festem, de lehet darabokra vágott mosogatószivacsot is használni a nagyobb felületek kitöltéséhez. Anikó a képeket nem égeti ki, hanem megvárja, amíg azok megszáradnak. Mint elmondta, munka közben nagyon odafigyel, javítani ugyanis nehéz. Ha mégis elrontott valamit, szikével kaparja le az üvegről a festéket. A következő színt pedig csak a teljes száradás után szabad rávinni, különben összemosódik a régi és az új réteg. A poharat vagy üvegtálat, amelyet rendszeresen használnak, ki kell égetni azért, hogy tartós maradjon. Az égetéshez nem szükséges kemence, az otthoni sütő is alkalmas arra.

Lényeg az, hogy a megfestett tárgy együtt melegedjen fel 150 fokra a sütővel, majd abban hűljön ki. Az alkotó a gépi mosogatást nem javasolja, langyos vízben kevés mosogatószerrel viszont akár naponta többször is lehet tisztítani.

A festmény tisztításához megfelel az alkoholos ablaktisztító, de a folyadékot a takarításhoz használt ruhára kell fújni.

*

Anikó, aki autodidaktaként sajátította el az üvegfestészetet, az először próbálkozóknak javasolja, mielőtt a nehezen javítható üvegfestékkel próbálkoznak, rajzolják elő a mintát, vagy ha másolni akarnak, tegyék az üveglap alá, és úgy rajzolják körül.

Első próbálkozáshoz a legalkalmasabb a Tiffany-minta, ott ugyanis el kell készíteni a kontúrt, majd száradás után kitölteni színekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!