Pénzalap a gazdaságélénkítésre

Székesfehérvár - A régióban felhasználható decentralizált foglalkoztatási alaprész 1,5 milliárd forintja jelent meg eddig gazdaságélénkítő, illetve a foglalkoztatók likviditási gondjait enyhítő plusz forrásként.

Tremmer Tamás

Ebből egymilliárd forintot már ki is fizetett a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ (KDRMK). Ezzel 18929 ember munkaerő-piaci támogatása történt meg.  

A KDRMK által kezelt decentralizált foglalkoztatási alaprész (defa) nagyságát a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testülete 1,95 milliárd forintban határozta meg. Ebből a munkaügyi központ munkaerő-piaci képzést, bért; közhasznú munkavégzést; munkahely megőrzést, önfoglalkoztatást, mobilitást; munkaerő-piaci programokat; valamint munkaerő-piaci szolgáltatásokat támogatott.

A defa összegéből június 30-ig több mint egymilliárd forintot már kifizettek. Ennek felhasználásáról Szmerha Béláné KDRMK gazdasági főigazgató-helyettes számolt be a tanács veszprémi ülésén.
 
Munkaerő-piaci képzésre a félév végén még 144,5 millió forint szabad keret volt, mely a második félévben indítandó képzések finanszírozásának a fedezete. Képzésben eddig 1172-en vettek részt. A második félévben további 25 tanfolyam indul, terveik szerint 568 ember bevonásával.

A gazdasági válság hatásaként a bértámogatás iránti igény mérséklődött, bár a régiós keret tavalyi évhez képest történő csökkenése miatt év elejétől egyébként is visszafogottabb támogatási gyakorlattal éltek a kirendeltségek. Bértámogatásban az év első felében 1042-en részesültek, utánuk 116 millió forintot utaltak át.
 
A regionális forrás csökkenés leginkább a közhasznú munka támogatásánál éreztette hatását. A felhasználóként megjelenő önkormányzatok anyagi helyzete ebben az évben is szükségessé tette volna az eszköz jelentős mértékű igénylését, de a régióban nem volt mód az előző év gyakorlat fenntartására. A defa az első félévben 2032 ember közhasznú munkához jutását támogatta.
 
A gazdasági válság mélyülésével az év első felében megnőtt az igény munkahelymegőrzési támogatásra, amit enyhített a központi támogatási lehetőség megjelenése.

A régióban június végéig 630 munkavállaló munkahelyének megmentésére 199,3 millió forint kötelezettséget vállaltak. Önfoglalkoztatóvá válás támogatására az első félévben 35,4 millió forintot fizettek ki, az eszköz által érintett létszám 245 volt.
 
A bértámogatás iránti igény csökkenésével együtt járt a mobilitási támogatás iránti igény mérséklődése is. A rendelkezésre álló 15 millió forintos keretből az első hat hónapban 3,7 millió forintot igényeltek a munkáltatók.

A támogatással 133 munkavállaló munkába járását támogatta a régiós foglalkoztatási alap. A munkaerő-piaci programok keretében megyénkben roma közösségfejlesztő program fut, melyben 69-en vesz részt.

A régióban minden kirendeltség ügyfele számára biztosítani szeretnék az álláskeresési technikák-, munka-, mentális-, pszichológiai-, életvezetési tanácsadást, Ezeket az év első hat hónapjában 13606-an igénybe is vették.
 
Összességében a régióban felhasználható decentralizált foglalkoztatási alaprész 1,5 milliárd forintja jelent meg eddig gazdaság élénkítő illetve a foglalkoztatók likviditási gondjait enyhítő plusz forrásként, melyből egymilliárd forintot ténylegesen ki is fizettek. Ezzel 18929 ember foglalkoztatását támogatták.


Tavaszi állásbörze Balatonfüreden, elsősorban vendéglátókkal
(Fotó: Gáspár Gábor)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!