Megállt a leépítési hullám

Veszprém - A régióban idén szeptemberben csoportos leépítés során négyszázan vesztették el munkájukat, ami az elmúlt időszakhoz képest jelentős javulás.

Tremmer Tamás

A fentiek a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Tanács soros ülésén, Veszprémben hangzottak el. Zimmermann József, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ (KDRMK) főigazgatója hozzátette, tavaly október óta csoportos leépítéssel a régióban 10 205-en váltak munkanélkülivé, ami az ország régiói között a legmagasabb. 

A leépítés üteme szeptemberre szinte megállt, Veszprém megyében a bejelentés nem érte el a 200-at. A foglalkoztatási helyzettel kapcsolatban elhangzott: az augusztusi zárónapon a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya a régióban 11,7, ezen belül Veszprém megyéé a legmagasabb, 12,5 százalék volt.

A KDRMK által kezelt decentralizált Foglalkoztatási Alaprész nagyságát a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testülete 1,95 milliárd forintban határozta meg, amiből június 30-ig valamivel több, mint egymilliárdot már ki is fizettek. Erről Szmerha Béláné gazdasági főigazgató-helyettes számolt be.

A decentralizált foglalkoztatási alaprész felhasználásának hatékonyságát mérik, az erre szolgáló monitoring rendszer négy aktív foglalkoztatáspolitikai eszközt vizsgál: képzési támogatást, foglalkoztatás bővítését elősegítő bértámogatást, vállalkozóvá válást elősegítő támogatást, közhasznú foglalkoztatás támogatását, tájékoztatott Pákozdi Szabolcs szakmai főigazgató-helyettes.

A Közép-dunántúli régió munkaerő-piacán a külföldi munkavállalók közül legnagyobb számban változatlanul a szlovák állampolgárok vannak jelen, tudtuk meg dr. Mózes István jogi főosztályvezetőtől. Foglalkoztatásuk a régión belül elsősorban Komárom-Esztergom megyére koncentrálódik.

A szlovákokhoz képest lényegesen kisebb csoportot alkotó román állampolgárok 2009. január 1-jétől egyéni munkavállalási engedély nélkül foglalkoztathatók, létszámuk ennek ellenére nem növekedett. Veszprém megyében főleg a nyári idegenforgalmi szezonban alkalmazták őket.
 
2007-ben módosították a rehabilitációs járadékról szóló törvényt. Végrehajtásának tapasztalatairól Soós Ferenc általános főigazgató-helyettes adott felvilágosítást. Elmondta, Veszprém megyében 2008. december 31-ig 433-an, ezt követően 2009. augusztus 31-ig további 798-an léptek be a rendszerbe.

A házigazda Veszprém gazdasági helyzetéről Debreczenyi János polgármester adott tájékoztatást. Szólt arról, hogy a válság jelentkezésekor konzultációt kezdeményeztek a gazdaság szereplőivel, idén megismétlik az eszmecserét. 

A polgármester örömteliként értékelte, hogy a leépítések mellett a városban fejlesztések is vannak, mint például a Balluffnál, a Maxon Motornál és a Continentálnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!