Megfékezték a látóhegyi tüzet - Nézze meg képeinket a lánglovagok küzdelméről

Veszprém - Félelmetes füstfelhőre figyeltek fel ma délután a veszprémiek. A Cholnoky lakótelep mögötti területen csaptak fel a lángok. Közel 100 hektáron égett a gabona - tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. III. kiemelt fokozatú tűzriasztás volt érvényben.

Sikos Gábor

A katasztrófavédelem ügyeletese kérdésünkre elmondta, hogy a lábon álló gabona gyulladt ki a Látóhegy és a 8-as főút között. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak az eset helyszínére. A Veszprémi tűzoltók mellett a balatonfűzfőiek és a pétfürdőiek is részt vettek az oltásban. Összesen hét tűzoltóautó és mintegy 30 tűzoltó küzdött a lángokkal, amiket a kiérkezés után körülbelül egy óra alatt sikerült megfékezni.

A lakosság nem volt veszélyben, de összesen mintegy 100 hektár gabona és 150-200 kockabála égett le. A kár az előzetes becslések szerint több tízmilliós nagyságrendű - mondta el a Naplónak Kővári László főtörzszászlós a katasztrófavédelem megyei ügyeletese.

A hírt a káreset helyszínén dolgozó Miskey Tamás őrnagy a Veszprém megyei jogú város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának parancsnoka is megerősítette.

Az előzetes vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a nagy kockabálákról indulhatott a tűz, ami aztán átterjedt a szomszédos gabonatáblára is. A tűz oltásában a három veszprémi, és két-két balatonfűzfői, illetve pétfürdői tűzoltóautó, valamint két mezőgazdasági munkagép vett részt. A tüzet nem sokkal azelőtt sikerült megfékezni, mielőtt a közelben lévő fenyvesbe is belekaptak volna a lángok. A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen, még vizsgálják - közölte Miskey Támás a káresetről.

A nyári forróságban gyakoriak a gabonatüzek, melyek jelentős hányadát az emberi hanyagság számlájára lehet írni. Elég egy kis figyelmetlenség, egy autóból kihajított csikk és már kész is a baj. A napokban lévő esőzések sem csökkentették a tűz kialakulásának esélyét a gabonatáblákban, hiszen ha a föld még nedves is, a kalász hamar megszárad és így könnyen megtörténhetnek a tegnapihoz hasonló esetek.








Fotó: Penovác Károly

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!