Nincs még végleges nyomvonal

Megyei körkép - Miközben a 8-as főút márkói elkerülő szakaszát heteken belül birtokba vehetik az autósok, a 8-as gyorsforgalmi út megyehatárig terjedő szakászának továbbra sincs végleges nyomvonala.

Tremmer Tamás

Egyre erőteljesebben mozgolódik a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 8-as főútvonal fejlesztése érdekében. A tavaly őszi M8 konferencián Galuska János, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházási igazgatója kijelentette, ha minden jól megy, március végére lehet végleges nyomvonala a gyorsforgalmi útnak. Éppen ezért megkérdeztük a NIF-től, van-e végleges nyomvonal?

A közlekedési tárca 2008 januárjában soron kívül elrendelte a NIF számára azt a vizsgálatot, mely az út mielőbbi megvalósításának az előkészítését szolgálja. 2008 októberére elkészült dokumentáció három változatot dolgozott ki az út nyomvonalára. 

A tanulmányban tudományos alapossággal vizsgálták meg társadalompolitikai, természetvédelmi, településszerkezeti, közműkeresztezési, bányászati, katonai, egyéb közlekedésfejlesztési, geometriai, gazdaságossági szempontok alapján a megvalósíthatóság kérdéseit. 

A nyomvonalváltozatok mellett arra is kerestek, jelen körülmények között van-e létjogosultsága egy autópálya beruházásnak, vagy inkább a meglévő 8-ast fejlesszék.
 
Az érintett önkormányzatok, szakmai szervezetekkel történt egyeztetések nyomán és a finanszírozhatóság megvizsgálása után a minisztérium a 8-as főút fejlesztésére lát lehetőséget. 

Ez azt jelenti, hogy a Veszprém - Körmend közötti több, mint 110 kilométeres szakaszt 2x2 sávos gyorsforgalmi úttá építik át, ahol a megengedett sebesség óránként 110 kilométer lesz. Végleges nyomvonal azonban még nincs.
 
Jó hír azonban, hogy a 71-es balatoni tehermentesítő szakaszt Balatonfőkajárnál kivezetik az M7-esre a jelenlegi akarattyai visszakötés helyett, ami további forgalomtehermentesítést jelent a térségnek. Az útnak megvan a nyomvonal-, a tanulmányterve, az építési engedély beszerzése 2009 végére várható.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!