"Játszd még egyszer"

<b>Veszprém</b> - Az ismert klezmer sláger nyomán Shpiel es noch amol! ("Játszd még egyszer!") címmel készült el a Veszprémer Klezmer Band legújabb cd-lemeze, melynek ünnepélyes bemutatását láthatta-hallhatta a közönség a hét elején a Veszprémi Városi Művelődési Központban.

Toldi Éva

Az autentikus zsidó népzenét és népzenei feldolgozásokat játszó népszerű együttesnek ez a hatodik önálló lemeze, s remélhetőleg e ma már "hagyományosnak" tekintett közlési kommunikációs formulánál maradnak továbbra is, bárha költségesebb és macerásabb is új szerzeményeiknek internetes honlapon történő hangos terítésénél. 

Miért mondom ezt? Mert e lehetséges folytatást pedzegette Barta János a zenekar vezetője a lemezbemutató koncert prológjában. Ez hasonló dilemma, mint ami egy e-könyvtárban olvasható Jókai-regény és ennek papíralapú könyv-változata között feszül. 
 
Már 2007 nyarára tervezték a mostani cd elkészítését, magyarázta a band(a)vezér a lemez történetét, de rengeteg fellépési meghívásuk miatt elhalasztották. Végül aztán hosszas tépelődés és egy hathatós baráti segítség közbejöttével az idén készülhetett el az értékes hanghordozó. 

E huzavonát jelzi egyébként a szimbolikus címe is az új albumnak, melyen vidám, lelkes haszid dallamok (Chsidishe Nigunim) mellett mintegy közép-európai klezmer-anzixként, váraljai (Wagner Balázs bőgőjátéka révén széki ritmusokat is sejtető), valamint bolgár, román, sváb, moldvai és ruszin hangulatok, ritmusok kereszteződtek a klezmer sajátosságaival. 

Úgy is mondhatnánk európai népek dallamai szólaltak meg klezmer stílusban. Egészen különleges varázslatos hangulatot kölcsönzött a Bonczó István által elektromos gitárra hangszerelt román doina (pásztordal), de Tax Zoltán hegedű- és Fodor Papp Ferenc harmonikaszólója is. 

Nem is beszélve az ogyesszai görög ajkú zsidók dallamairól és a záró, imádság-alapú (Le chaim, jó testvérek…kezdetű) énekről, melyet lélekkel átitatott alázattal, szeretettel adott elő a formáció állandó közreműködője, Baksa Kata népdalénekes. 
 
Az igazi lélektől lélekig hajló muzsikálás szép pillanatait leshette ki a hallgatóság a régebbi zenésztársakkal kibővült Veszprémer Klezmer (Big)band nagy családjának együttzenélésben is. 

Az egyes zeneszámok előtt Lakner Gabriella műsorvezetői ismertetései hangzottak el. A koncerten közreműködött még játékával Varga Jószef (trombita), Sipos Balázs (harmonika), Zalavári Balázs (brácsa).
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!