Borosta

2011.01.31. 11:40

Apás szülés volt

Székesfehérvár - Nem túl gyakori név a Tűzkő, de Jászárokszálláson akad azért néhány belőle. Például Tűzkő Sándor szülei is onnan származnak. Ő viszont már Budapesten született.

Szabó Zoltán

A Vörösmarty Színház művésze most premierre  készül. Pénteken mutatják be a Pelikán Teremben Arthur Miller: Édes fiaim című drámáját, melyben ő játssza a főszerepet. De térjünk  vissza a névhez, melynek eredetét nem ismeri, de azt tudja, hogy nem magyarosított. Tény, hogy Budapesten  ismer 4-5 embert, akik ezt a nevet viselik, és mind  jászárokszállási. S hogy ő valóban olyan-e   , mint  tűzkő, azaz  hamar szikrázó, könnyen gyújtó?
-  A jászokra azt szokták mondani, hogy hideg hónaljúak,  jól bánnak az indulataikkal, előbb tízig számolnak, mielőtt lobbannának. Józanok. Azt hiszem ez jellemző rám is.  Ha nem muszáj, inkább nem megyek a falnak.   Kivéve a színpadon,  ha a szerep úgy kívánja. 

Azt is 22 évesen döntötte el, hogy megpróbálkozik a színészettel.   Emlékszik a pillanatra, amikor   meghallotta a rádióban a hirdetést  a színészképző iskoláról. A  főiskolára nem vették fel,    tanodákat végzett.  Budapesten, egy alternatív színházban, majd a nyíregyházi   teátrumban stúdióskodott, ott is ragadt.  (Verebes István volt az igazgató, jó színház volt.) Három évet töltött ott, aztán hatot az egri Gárdonyi Géza Színházban, majd két év szabadúszás következett,  öt éve pedig a   fehérvári társulat tagja.  Itt néhány  kis szerep után egyre inkább megtalálták a nagyobbak,  és az utóbbi két évadban szinte egyfolytában játszik.  Hűséges típus lenne?
- A színházhoz vagy a nőkhöz? Na jó,  ha  hívnának más színházhoz, akkor valószínűleg mennék,  mert egy színészne az a jó, ha kirándulgat, több mindent megismer. De nem hívnak, országosan nem  vagyok annyira ismert.  Viszont Fehérváron nagyon jól érzem magam, s ha már itt vagyok, akkor használjanak is.
- A nőkkel? Erre azt feleli, ez borzasztó nagy titok.

-  Na jó,  próbálok hűséges lenni, és nem  jellemző rám a csapongás. Tíz éve élünk együtt a párommal, és van három lányunk. Bíbor 9, Bora 6, Blanka 4 éves  Nagyon szeretek velük lenni, csak mostanában sokat játszom, kevés az időm,   Leányfalu pedig, ahol lakunk,   messze van.
Már Bíbor is nagyon sietett a világra, de  Bora - aki a szélről kapta a nevét - valóban szélvészgyorsan érkezett.
-  A nőgyógyász  megnyugtatott hogy ezek nem olyan  fájások, én pedig elindultam  a nagymamához.  A párom hívott, hogy gáz van, megfordultam, és tűztem haza.  Akkor már szülés közben volt, a mentő még sehol.  Én vettem ki a gyereket, vágtam el a köldökzsinórt. Szoktam is kérdezni Borát, hol lennél, ha nincs apa? Hát a padlón! Együtt szültünk, a férfi meg a nő, és  ez életem egyik  legnagyobb ajándéka.
 Leányfalun történt  persze mindez, Tűzkőék albérletében, a  Duna partján. A hegyen  épül a házuk. Csakhogy  a folyó kiöntött,  költözni kellett. A víz visszahúzódott, visszaköltöztek, de tavaly nyáron megint jött az ár.  Ismét új helyet kellett keresni, de  az idén  talán már   elkészül a   házuk, hároméves hercehurca után.
 
Sándorról időről időre írnak a bulvárlapok, merthogy  szereplőként fel-feltűnt a Barátok közt sorozatban. Először 2007-2008-ban, aztán tavaly.  Somát, a  rosszfiút alakította.  Nem bánja ezt, pénzt is hoz, és még tanulni is lehet belőle.
Ám az igazi elfoglaltság mégiscsak a színház,  amely  hobbi is számára,   és másra alig hagy időt. Utazni persze szeret, és tagja a foci színészválogatottnak, ő  a  csapat kapusa.   Most  jól megvan az élettel, megy a szekér, igazi drámai főszerepet kapott. S ha egyszer a ház is elkészül...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!