2010.12.17. 15:27
Chardonnay, a krémes ízvilág
Etyek - A borkultúra éledését segítő sorozatunk mai témája a lágy, krémes chardonnay lesz. Pozsonyi Zsolt mutatja be e bort.
Pozsonyi Zsolt a székesfehérvári Borklub e havi vendége volt. Megtudtuk tőle, az idei esztendő az Etyek-Budai borvidéket sem kímélte. A szőlő egészségével, mennyiségével nem volt gond, de a rossz idő miatt az nem tudott beérni, a savtartalom is túl magas volt. Az idei chardonnay még nincs kész, biológiai almasavbontást kell azon végrehajtani, ami változtat a savtartalmán, javítja a pH-érzetet. A "miért jó a chardonnay?" kérdésre, a borász a kövekezőt mondta:
- Gyönyörű íz- és illatfajta jellemzi, kellő karakterrel. Ha megfelelő a savgerince, akkor igen jó chardonnay-t kínálhatunk. Battonage érlelési technológiát használok, ez a folyamat során krémesíti a bort. Ezt a típus nálam hordós érleléssel készül.
Szokás szerint most is eszünk, és jó falatokat kínálunk a borhoz.
- Elsősorban sült szárnyasokat javaslok hozzá, ez dukál a chardonnay-hoz. Lehetőleg kellemesen fűszerezett húsról van szó. Ha valaki csak magában akarja fogyasztani, annak nem túl vad ízű sajtot, goudát ajánlok.