Belföld

2015.09.11. 11:03

Kilométeres menekültekből álló sor tart a határ felé

Több órás várakozásra készülhetnek a Hegyeshalom-Nickelsdorf határátkelőn az arra utazók. tudósítónk a helyszínről jelentkezik.

Az átkelőn hatalmas a hangzavar a normál utasforgalomban: a bolgárok, szerb, román, török vendégmunkások ordítva követelnek magyarázatot, miért nem engedik átkelni őket az osztrák szervek a határon.

Nem csak az M1-es autópályán, hanem a Hegyeshalomban is több kilométeres kocsisor torlódott fel, a migránsok a faluból kivezető úton, gyalog közelítik meg a határátkelőt.

A menekültáradt egyébként tegnap este lepte el Hegyeshalmot. Számos menekült bemászott a házak udvarába és ott töltötte az éjszakát, majd kora reggel folytatta útját Ausztria felé.

Sokan az autópályán tolták a babakocsit, kerékpárt, majd amikor onnan leterelték őket, fejvesztve menekülni kezdtek a szemközti sávba, ezért kellett az Auszriából érkező forgalmat is lezárták.

Akik nem az autópályán közelítették meg Ausztriát, azok a régi kishatáron érkeztek az átkelőhöz: órákon át hömpölygött a tömeg a kerékpárúton.

Érthetetlen és bosszantó is, hogy az ide vezényelt rendfenntartók közül szinte senki nem beszél világnyelveket: a hajnal óta itt szolgáló rendőrök fáradtan magyaráznak magyarul, a kirendelt autópálya karbantartók pedig széles karmozdulatokkal pótolják a nyelvtudásuk hiányát.

Mindenkinek azt tanácsolják: kerüljék el a magyar átkelőt, közelítsék meg Ausztriát Szlovákia felől, vagy az osztrák Andau irányából.

A déli órákra a tömeg elérte a nickelsdorfi gyűjtőpontot. Egy, a határt most átlépő gattendorfi idős úr szerint a határ menti osztrák falvakat ellepték a menekültek. A rendőrség sebességkorlátozást vezettek be, annyi a gyalogos. A nyomukban mindenütt sok a szemét.

13:40 A torlódás ideje alatt Hegyeshalomba csak lakcímkártyával lehetett belépni, vagy ha igazoltan hozzátartozóhoz utazott valaki.

13:45 Menekülőút: Albertkázmérpuszta

Ausztria felé még mindig áll a forgalom Hegyeshalomnál.

Andau felé irányítanak mindenkit, de egy ottani utastól úgy tudjuk, hogy az is kezd beállni, mivel éppen most fogtak el a rendőrök harminc határsértőt. Rajkán még át lehet jutni, de időnként ott is lezárják a határt.

Öt, Bécsben élő magyarral váltottam szót, akik arról beszélnek, hogy az osztrák köztévé nem festi le reálisan a határon kialakult helyzetet. Elképedtek a tömeg nagyságán, a feltorlódott kocsisorok láttán. Azt mondták, ha tudják, hogy ez vár rájuk, neki sem vágnak az útnak.

A legmegbízhatóbb menekülőút most Albertkázmérpuszta, egy aprócska falu, ahová ugyan földút vezet, de alkalmas személyautó számára is, s néhányan már nekivágtak arrafelé.

14:10 Hegyeshalomban általános a félelem a menekültek miatt. A falubeliek féltik a javaikat, pedig a migránsok továbbra is az út mellé dobálják a bontatlan ételcsomagokat és az ásványvizet. Kerékpárok viszont tűntek el a környékről, néhány menekült azzal próbálja gyorsítani átjutását a határon.

A hegyeshalmiak sötétedés után még munkába se mennek egyedül, főként, mert legtöbbjük a határra, vagy a közeli osztrák településekre jár dolgozni. Útközben pedig szinte nincs bokor, ami alatt ne aludna kisebb-nagyobb menekültcsoport.

Ma egy rendőr az egyik bokorból két kisgyermeket húzott elő, akik elkeveredtek a szüleiktől. Később a gyűjtőponton sikerült megtalálniuk a családjukat.

14:39 Újabb, egy kilométeres, menekültekből álló sor tart rendőri felvezetéssel a határ felé.

A faluban folyamatosan ürítik a szemétgyűjtőket, de a helyiek már szemétgyűjtő akciót is szerveztek, az általuk összeszedett és út mellé elhelyezett műanyag zsákokat is elszállítják.

16:50 A határ üres, újabb menekültcsoportok érkeznek

A hegyeshalmi határátkelőn megszűnt a sor, mivel a hatóságok az M1-es autópályán a 165-ös kilométernél a forgalmat az M15-ös útra terelik.

Ausztria felől folyamatosan halad a forgalom, egy magyar vendégmunkás azt mondta: az A4-es autópályán nem látott migránsokat.

Közben a hegyeshalmi vasútállomásra folyamatosan érkeznek a migránsok, akik gyalog indulnak Ausztria felé:  félezres csoportokban rendőrök kísérik őket a régi határátkelő felé.

17:07 Veszélyben a magyarok osztrák munkahelyei?

Az egész életünkre kihat ez a helyzet – osztja meg tapasztalatait a Naplóval egy kétgyermekes hegyeshalmi nő. Miután az osztrákok lezárták a vasúti közlekedést csütörtökön, Hegyeshalomban több ezer menekült jelent meg – hosszú sorokban meneteltek át a falun, ami igencsak meghökkentette a helybélieket – meséli Szilvia. Hozzáteszi: bár a menekültek békések, nem keverednek konfliktusba senkivel, a falubeliekben visszatetszést kelt, hogy az adományul kapott takarókat, cipőket, ruhákat, élelmiszert eldobálják.

A környékről sokan járnak naponta Ausztriába dolgozni, s egy héten belül ez a második eset, hogy nem jutnak ki munkahelyükre. Kedvelt munkahely a határtól 50 kilométerre fekvő Bruck: a Merkur szupermarketben rengeteg magyar dolgozik. Most azt mondta nekik az osztrák munkáltató, nem érdekli, mi történik a magyar határon, oldják meg a kijutást, különben elveszítik az állásukat – mondja Szilvia, akinek több ismerőse a munkahelye megtartása érdekében bérbe adó lakást kezdett keresni Ausztriában.

A település polgármestere, Szőke László szerint délutánig ötezer menekült hagyta el az országot Hegyeshalmon keresztül.

19:45 Újra igazoltatás Hegyeshalomban

Két helyen is megállítják a rendőrök a Hegyeshalomba érkező személyautókat és kikérdezik az utasokat, milyen céllal mennének a településre. Az ott lakókat beengedik a faluba. Az ellenőrzés miatt hosszú sor torlódott fel a faluhoz vezető úton.

21:10 A menekültek csak jönnek

A határra folyamatosan érkeznek a menekültek, ahogy délután is, ötszázasával kísérik őket a rendőrök a határra.

A határon sok a rendőr, de sor a forgalomelterelés miatt nincs, Ausztriából folyamatosan érkeznek az autók.

Hegyeshalomba csak az ott élőket és az élelmiszert szállítókat engedik be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!