Belföld

2010.05.25. 15:43

Orbán: az új Országgyűlés egyben alkotmányozó nemzetgyűlés is

Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök-jelölti expozéjával megkezdődött a kormányprogram vitája kedden a parlamentben. A leendő kormányfő szerint a kormányzásnak vissza kell fordulnia az emberek és a mindennapi élet felé, "a láthatatlan paktumok, láthatatlan kezek és láthatatlan pénzek ideje lejárt". A képviselők a kormányprogram vitáját tíz órás időkeretben folytatják le.

MTI

Kormányprogram: vita tíz órás időkeretben
   
Az ülés kezdetén a képviselők egyhangúlag elfogadták, hogy a kormányprogram vitáját 10 órás időkeretben folytassák le. Ebből a Fidesz 204, az MSZP 122, a Jobbik 107, a KDNP 96, az LMP 69, míg a független képviselő két percben fejtheti ki álláspontját.

Az ülésen részt vett Sólyom László köztársasági elnök és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.

Orbán: az új Országgyűlés egyben alkotmányozó nemzetgyűlés is
   
A miniszterelnök-jelölt szerint a rendszerváltást követő hatodik parlament egyben alkotmányozó nemzetgyűlés, rendszert alakító parlament is.

Orbán Viktor a kormánya programjáról szóló keddi parlamenti vita megnyitó beszédében leszögezte: az új társadalmi szerződés nemcsak lehetőség az alkotmányozásra, hanem az emberek utasítása is arra, hogy a parlament alkossa meg az új alkotmányt. Szerinte a kormányzásnak vissza kell fordulnia az emberek és a mindennapi élet felé, "a láthatatlan paktumok, láthatatlan kezek és láthatatlan pénzek ideje lejárt". 

Kiemelte: a politikának és a gazdaságnak a látható dolgok dimenziójában kell működnie, ezt írja elő az új társadalmi szerződés is. Mint fogalmazott, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatával az emberek akaratát ismeri el a leendő kormány. A leendő miniszterelnök azt mondta: ahhoz, hogy az öt nemzeti ügyet - a gazdaság talpra állítását, a rend megteremtését, az egészségügy megmentését, a szociális biztonság és a demokratikus normák helyreállítását - sikerre vigyék, szemléletváltásra lesz szükség. A politika és a gazdaság szereplőinek új alapokon kell együttműködniük - mondta. A kormány három kötelezettségéről elsőként azt emelte ki, hogy a kabinetnek meg kell valósítani a választási programját, amelynek középpontjában a munka, az otthon, a család, az egészség, a rend, mint alapértékek állnak.

Az új kormány második kötelezettsége, hogy megalkuvás nélkül, határozottan hajtsa végre az új társadalmi szerződést, építse fel a nemzeti együttműködés rendszerét. A harmadikról leszögezte: az új kormánynak meg kell védeni ezt az új rendszert és a nemzeti egységet.

Hangsúlyozta: Magyarországnak egy új irányba kell elindulnia, ehhez kell egy biztos iránytű, amely nélkül "eltévednénk".

A kormányprogram a közös célokról, nem az eszközökről szól - szögezte le, hozzátéve: a politikai irányt rögzíti a dokumentum, ebből következnek majd a döntések, intézkedések, tervek. Szerinte azokat, akik azt mondják a fiataloknak, el lehet menni az országból, arra kell ösztönözni, hogy inkább ők menjenek el. A leendő kormányfő beszélt arról is, több megbecsülést kell kapniuk a nőknek.

Kitért arra, hogy az állami bürokráciát minimálisra kell csökkenteni, mert "az ország ma hivatalos papírokból termeli a legtöbbet".   
       
Fidesz: a magyar politikában új korszaknak kell következnie

A magyar politikában új korszaknak kell következnie - mondta a kormányprogram vitájában a Fidesz vezérszónoka.

Navracsics Tibor szerint a 2010-es választás alapozó választás volt, amely leginkább az 1990-eshez hasonlítható és eredményéből adódóan azt sugallja mindenkinek, hogy a magyar politikában valamilyen új szakasznak, új korszaknak kell következnie.

MSZP: a kormányprogram a nemzeti szemfényvesztés programja

Mesterházy Attila szerint a Fidesz kormányprogramja a nemzeti szemfényvesztés programja.

A szocialista frakcióvezető úgy fogalmazott: az illuzionisták a cirkuszban szórakoztatóak, a parlamentben viszont életveszélyesek.

Úgy látja: még mindig nincs kormányprogram. Lehet, hogy ez egy iránytű, de akkor a tű hiányzik belőle - utalt vissza Orbán Viktor expozéban elhangzott hasonlatára.
        
KDNP: a Nemzeti Együttműködés Programja egy lélekben bővülő Magyarország alapja lehet

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a Nemzeti Együttműködés Programja alkalmas arra, hogy egy lélekben és lélekszámban bővülő Magyarország alapja legyen. Rétvári Bence, a párt vezérszónoka kiemelte: a dokumentum a társadalmat belülről építő program.

Ki meri mondani, azt az alaptételt, hogy az államnak a közérdeket kell szolgálnia - mutatott rá, kiemelve: a program nem paternalista, hanem a cselekvő emberek közösségére épít.

Jobbik: "közhelyparádé", kívánságlista a kormányprogram

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint unos-untalan elismételt paneleket tartalmaz a leendő kormány programja, melyet "közhelyparádénak", "üres kívánságlistának" nevezett.

A Jobbik vezérszónoka kifejtette: az egész 85 oldalas program egy bevezető, melynek nincs tárgyalása és nincs befejezése. Kiemelte: a kormányprogram legsúlyosabb problémája, hogy nincsenek benne részletek, konkrétumok. "Mi nem iránytűt szerettünk volna kormányprogram gyanánt elolvasni, hanem szerettünk volna egy útitervet látni konkrétumokkal, eszközökkel" - fogalmazott.

LMP: A kormányprogram jókívánság-gyűjtemény

A kormányprogramban nincsenek konkrétumok, a határozati javaslat jókívánság-gyűjtemény - mondta a kormányprogram vitájában az LMP egyik vezérszónoka.

Az LMP három vezérszónoka közül az elsőként felszólaló Schiffer András azt mondta, hogy az nem kormányprogram, ahol nem világos, hogy a kitűzött célok hogyan érhetőek el. Megkérdezte, hogyan lehet majd számon kérni, hogy a kormányprogram hogyan fog teljesülni.

Hozzátette, nincs gazdasági program cél nélkül és nincsenek célok számok nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!