Belföld

2010.02.24. 09:59

Bajnai a bírósághoz fordul a Magyar Nemzet cikke miatt

Budapest - Helyreigazítást kér és jogi eljárást kezdeményez a Magyar Nemzettel szemben Bajnai Gordon a napilap szerdai számában megjelent, Adócsalás gyanújában a kormányfő című cikkben foglalt valótlan állítások miatt - tájékoztatta a Kormányszóvivői Iroda az MTI-t.

MTI

A közleményben kitértek arra, hogy a miniszterelnök jogi eljárást indít minden olyan médium ellen is, amely "a hamis információkat másodközli".

A miniszterelnök határozottan visszautasít minden, a személyét érintő alaptalan gyanúsítást - szögezte le a szóvivői iroda.

"A Dataplex ügyét csúsztatásokkal, az igazságot kifordítva, adótitkot sértve a Magyar Nemzet tudatos politikai támadásra használva húzta most ismét elő, a választásokra időzítve, így a cikk egyértelműen a választási kampány része, annak tisztességtelen eszköze" - áll a közleményben.

A szóvivői iroda emlékeztetett arra: hasonló ügyekben a Bajnai Gordont korábban ért sajtórágalmak nyomán jogerős bírósági ítéletek születtek, amelyek helyreigazításra kötelezték a hamis állításokat közlő Magyar Nemzetet. A legutóbb hétfőn, egyelőre nem jogerősen a Magyar Nemzet Online-t és a Hír TV Online kiadását kötelezte a bíróság helyreigazításra a miniszterelnököt érintő, nem megalapozott információk másodközléséért - írták.

Mint a közleményben olvasható, a Dataplex ügyének előhúzása nem újdonság és tavaly május végén a Kormányszóvivői Iroda közleményt adott ki a miniszterelnök személyét ért támadásokra reagálva.

Ebben a Dataplex-üggyel összefüggésben szerepelt, hogy a Wallis-csoporttal kapcsolatban több esetben jelentek meg olyan, "a nyilvánosságot szándékosan csak részinformációkkal ellátó tájékoztatások", amelyekben azt sejtették: a 2000 és 2005 között Bajnai Gordon vezetése alatt álló Wallis-csoport egyes cégeinek értéke gyanús módon, rövid úton növekedett jelentős mértékben, vagy éppen csökkent ugyanígy.

A sejtetések, utalások - állt a közleményben - figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a Wallis alaptevékenysége épp a pénzügyi befektetés és vagyonkezelés, a cég törekszik megnövelni a megvásárolt társaságok értékét annak érdekében, hogy később szakmai vagy más pénzügyi befektetőnek értékesíthesse.

Mint írták, a sikeres befektetések esetében az értéknövekedés a Wallis tevékenységének az eredménye, így történt ez a Dataplex esetében is.

"A Dataplex egyetlen új állami megrendelést sem kapott, amíg a Wallis-csoport résztulajdonában volt, az értéknövelő megbízások ebben az időszakban kizárólag jelentős, nemzetközileg elismert magánvállalatoktól származtak. Ezért tehát hamis az az állítás, hogy a megszerzés és a továbbértékesítés közötti időszakban Kóka János nyomására több állami cég vette igénybe a Dataplex szolgáltatásait, így növelve ezzel a Dataplex értékét" - szögezte le a Kormányszóvivői Iroda.

Hozzátette: az értéknövekmény alapja a tulajdonosi és a Dataplex-menedzsment sikeres átszervezési és piacszervezési tevékenysége, amely kiterjedt a Dataplex finanszírozási pozíciójára és ingatlanjaira, valamint a szakmai befektető eltérő alapú értékelése.

A Wallis-csoport a Dataplexben lévő részesedését egy magáncégtől vette meg és később egy magántársaságnak értékesítette. Az értékesítés lezárultakor Bajnai Gordon már nem dolgozott a Wallisnál - közölte a szóvivői iroda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!