Belföld

2009.08.05. 13:58

Kislétai gyilkosság - Kormányszóvivő: Bajnai Gordon intézkedéscsomagot rendelt a rendőrségtől

Budapest - Intézkedéscsomagot rendelt a rendőri vezetőktől Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő, miután a kormányfő a rendőri vezetőkkel egyeztetett a kislétai gyilkosság és a romagyilkosságokkal kapcsolatos nyomozások állásáról. Kiemelte: a kormány minden segítséget megad a rendőrségnek a nyomozáshoz.

MTI

Az intézkedéscsomag célja, hogy a "védőhálót" kiterjesszék, azaz az esetleges következő támadásokról megvédjenek minden olyan települést, ahol nagyszámban élnek romák - mondta el a kormányszóvivő.
    
A miniszterelnök a dolgozószobájában fogadta Bencze József országos rendőrfőkapitányt és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozásért felelős nyomozóját. 

A megbeszélésen Bajnai Gordon átfogó, részletes tájékoztatást kapott a rendőri vezetőktől, a miniszterelnök kifejezte, hogy a kormány nagyon elszánt, és minden segítséget megad a rendőrségnek a nyomozáshoz - közölte Szollár Domokos.
    
Hozzátette, emberi és anyagi akadálya nem lehet a nyomozásnak, a kormány minden segítséget - pénzt, embert - megad a rendőrségnek, hogy a nyomozás sikeres legyen.
    
Úgy fogalmazott: "Bízni kell a rendőrségben, a rendőrség rendelkezik a képességgel és a tudással a bűncselekmény felgöngyölítéséhez".
    
A kislétai gyilkosság aljas, embertelen, gyáva tett volt, és egyben a Magyar Köztársaság elleni támadás is - közölte Szollár Domokos, kiegészítve azzal, hogy "Magyarországon pedig rendnek kell lennie, bűn nem lehet büntetlen", a kormány és valamennyi szerve erővel és szigorral fog fellépni a gyilkosság elkövetőivel szemben.
   
A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy a miniszterelnök is mélyen megrendült, amikor a tudomására jutott a kislétai gyilkosság.
    
Kérdésre válaszolva Szollár Domokos azt mondta: a megbeszélésen nem volt szó a nyomozáshoz szükséges forrásokról, hanem arról beszéltek a résztvevők, hogy ha a rendőrség pénzt, embert, nemzetközi segítséget kér, megkapja. 
    
"Nincsen korlát, minden segítséget megadunk a rendőrségnek" - tette hozzá.
    
Nem merült fel olyan kétely, kérdés, amely megingatta volna a kormányfőnek a rendőri vezetésbe vetett bizalmát - jelentette ki a kormányszóvivő kérdésre válaszolva.
     
Bajnai Gordon kormányfő szerdán 12 órára rendelte magához az igazságügyi és rendészeti minisztert, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét, illetve az országos rendőrfőkapitányt, hogy tájékozódjon a romagyilkosságok ügyében.
    
A tavaly július óta tartó romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan életüket vesztették. 

Legutóbb hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!