Belföld

2009.05.06. 02:29

Többség közpénzből?

Megyei körkép - A többség működőképességét biztosították a tanácsnoki címekkel és az érte járó tiszteletdíjakkal - állítják a veszprémi önkormányzatban a szocialisták. Terhát közpénzből vásárolták meg a többséget.

Varga Domokos Péter

A tanácsnoki funkciók létrehozására az önkormányzati törvény ad lehetőséget, kereteit az önkormányzatok helyi rendeletben, általában a szervezeti és működési szabályzatban rögítik. 

Megyénk nagyobb városaiban eltérő a tanácsnoki rendszer kialakítása és megítélése, nem mindenütt értenek egyet azzal, hogy az érte adott tiszteletdíj a többséget biztosító szavazatok ára. 

Pápán például 2006-ban takarékoskodás címén megszüntették a tanácsnoki funkciót, Balatonfüreden csak kettő van, mindkettő az ellenzéki képviselők közül kerül ki.

Az idei költségvetés tervezésekor javasolták először a veszprémi közgyűlés szocialista frakciójának tagjai, hogy szüntessék meg a tanácsnoki címet. Lapunknak Hartmann Ferenc frakcióvezető és Asztalos István elmondta, indokolatlan, hogy a veszprémi önkormányzatban jelenleg hat tanácsnokot alkalmaznak. 

Van városstratégiai, nemzetközi kapcsolatok és informatikai fejlesztési, szabadidő- és diáksport-, operatív városüzemeltetési, társadalmi kapcsolatok, valamint környezetvédelmi tanácsnok. 

Az előző ciklusban, mikor az SZDSZ-szel együtt ők biztosították a többséget, csak három tanácsnok volt, olyan funkciókban, melyeknek nem volt külön önkormányzati szakbizottsága. 

Két tanácsnoki stallumról, az operatív városüzemeltetésiről és a környezetvédelmiről egyértelműen állítják, létrehozásával szavazatot vett a többség. Az első esetben a lokálpatrióták, a második esetben az MDF képviselőjének lojalitását vásárolták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!