Balatonfüred

2015.09.22. 18:23

Reformkori desszertek: sütőpor és olaj nélkül készültek a finomságok hétvégén

Balatonfüred - Az idén már tizedik alkalommal rendezték meg a Romantikus reformkor programsorozatot, mely az ínyenceknek is tartogatott meglepetést.

Kekk Sára

Nemcsak a reformkori ruháké, a történelmi előadásoké és a koncerteké volt a főszerep az idei Romantikus reformkor rendezvényen Balatonfüreden. Idén harmadik alkalommal volt részese a programsorozatnak a gasztronómiai verseny és reformkori ételek kóstolója, melyet a szervező, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesületet segítő Nők a Balatonért Egyesület Arácsi Csoportja vezényelt le. Dallosné Nagy Ibolya, a csoport tagja elmondta, nehéz dolguk volt a versenyre nevezőknek. Nem használhattak ugyanis olyan alapanyagokat, melyeket a reformkorban még nem használtak, így a főételeknél kerülni kellett az olajat, helyette disznó-, kacsa- vagy libazsírt kellett használniuk, míg a desszerteknél kerülni kellett a sütőport, helyette szódabikarbóna került az édes finomságokba. Mint mondta, az idei a harmadik reformkori ételverseny, az első alkalomhoz képest, mikor csak három jelentkező volt, most csaknem harmincan kívántak részt venni a megmérettetésen.

A zsűri legkritikusabb személye talán az elnök, Punk Ferenc, a tihanyi Ferenc Pince-Csárda tulajdonosa volt, de Hári Lenke alpolgármester és Bujtor Judit, a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpad igazgatója is ínyenc szemmel és ízlelőbimbókkal kóstolta végig mind a harminckét ételt, melyek számozottan, a készítők neve nélkül kerültek az asztalukra.

Váradi Jánosné Hári Lenkétől vehette át nyereménykosarát
Fotó: Gazsi József

Végül a verseny mindhárom kategóriájában kihirdették a győzteseket a Kisfaludy színpadon, ahol többek között a helyi és környékbeli cukrászdák, borászatok és vendéglátóegységek által felajánlott díjakat is átadták. A legkülönlegesebb nyereménynek talán mégis az a tizenkét baba számított, melyeket a NABE egyik tagja, Újhegyi Rózsa horgolt kézzel.

A levesek kategóriájában Fülöp Lajosné lett az első Jókai-bablevesével, a főételek kategóriájában pedig Váradi Jánosné, akinek Jókai módra készült szűzpecsenyéje még Punk Ferencet is elkápráztatta, mondta Hári Lenke a díj átadásakor. A desszertek kategóriájában egy fiatal cukrász, Horváth Anna zserbója bizonyult a legjobbnak. Idén ugyancsak kiosztották a közönségdíjat, melyet Nagy Tímea és Wittmann Gergő kapott az ízletes hortobágyi húsos palacsintájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!