Badacsonytördemic

2016.08.17. 15:10

Az egyesület birkapörköltje ma már hungarikum

Badacsonytördemic - Az ünnep második napján elsősorban azért mentem Badacsonytördemicre, hogy megkóstolhassam a karcagiak birkapörköltjét.

Puskás Zoltán

Miközben hat vasüstben készítették a birkapörköltet, beszélgettem Barta Lászlóval, aki a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tiszteletbeli elnöke. Elmondta, hogy az egyesület 2004-ben baráti társaságként kezdte 35 fővel. Öt éve alakultak egyesületté 50 taggal. Ebben a formában pályázni is tudnak. Birkapörköltjük ma már hungarikum.

A badacsonytördemici falunapon megkóstolhatták a résztvevők a karcagiak eredeti recept alapján készült birkapörköltjét Fotó: Puskás Zoltán

A birkapörkölt elkészítésének módját szórólapon, az interneten nyilvánossá tették. Badacsonytördemicre négy éve járnak, saját maguk által nevelt birkákat hoznak ajándékba a falunak. Egy-egy alkalommal 300-350 adag pörköltet főznek. Idén egyedi díszítésű, vásárolható tányérból lehetett elfogyasztani az igazi karcagi birkapörköltet. Nagyon sokan álltunk sorba az osztáskor, a pörkölt mindenkinek nagyon ízlett.

A Karcagi Birkafőzők Egyesületének csapata, több bográcsban rotyogott az ízletes étel Fotó: Puskás Zoltán

A birkapörkölt fogyasztása előtt - a hagyományoknak megfelelően - lehetett inni kisüsti pálinkát, utána pedig finom badacsonyi bort.

Az ebédhez Bódi Lajos és cigányzenekara kiváló hangulatot biztosított Fotó: Puskás Zoltán

Az ebédhez Bódi Lajos és cigányzenekara kiváló hangulatot biztosított. A kulturális műsor keretében fellépett a Tördemic Néptáncegyüttes és az Ajka-Padragkút Néptáncegyüttes is.

A jól sikerült napot utcabál zárta.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!