2016.08.17. 15:10
Az egyesület birkapörköltje ma már hungarikum
Badacsonytördemic - Az ünnep második napján elsősorban azért mentem Badacsonytördemicre, hogy megkóstolhassam a karcagiak birkapörköltjét.
Miközben hat vasüstben készítették a birkapörköltet, beszélgettem Barta Lászlóval, aki a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tiszteletbeli elnöke. Elmondta, hogy az egyesület 2004-ben baráti társaságként kezdte 35 fővel. Öt éve alakultak egyesületté 50 taggal. Ebben a formában pályázni is tudnak. Birkapörköltjük ma már hungarikum.
A badacsonytördemici falunapon megkóstolhatták a résztvevők a karcagiak eredeti recept alapján készült birkapörköltjét Fotó: Puskás Zoltán
A birkapörkölt elkészítésének módját szórólapon, az interneten nyilvánossá tették. Badacsonytördemicre négy éve járnak, saját maguk által nevelt birkákat hoznak ajándékba a falunak. Egy-egy alkalommal 300-350 adag pörköltet főznek. Idén egyedi díszítésű, vásárolható tányérból lehetett elfogyasztani az igazi karcagi birkapörköltet. Nagyon sokan álltunk sorba az osztáskor, a pörkölt mindenkinek nagyon ízlett.
A Karcagi Birkafőzők Egyesületének csapata, több bográcsban rotyogott az ízletes étel Fotó: Puskás Zoltán
A birkapörkölt fogyasztása előtt - a hagyományoknak megfelelően - lehetett inni kisüsti pálinkát, utána pedig finom badacsonyi bort.
Az ebédhez Bódi Lajos és cigányzenekara kiváló hangulatot biztosított Fotó: Puskás Zoltán
Az ebédhez Bódi Lajos és cigányzenekara kiváló hangulatot biztosított. A kulturális műsor keretében fellépett a Tördemic Néptáncegyüttes és az Ajka-Padragkút Néptáncegyüttes is.
A jól sikerült napot utcabál zárta.