Állatvilág

2017.03.31. 12:45

A kutyás terápia sokaknak segíthet

Talán nem véletlen, hogy az úgynevezett kutyaterápia egyre népszerűbb mind itthon, mind külföldön. Jánoska Anikó két kiképzett golden retrieverrel járja a környék óvodáit, iskoláit, s tapasztalata szerint sok segítséget nyújthatnak a kutyusok még az egészséges gyermekek számára is.

B. Virág Rita

Jánoska Anikó négy éve foglalkozik kutyaterápiával. Két golden retrieverje van, Abbey és Winnie, akik a Doktor Mancsok Alapítvány tagjai.

- Két fordulóban kell megfelelniük a résztvevőknek a kiképzésen. Először is engedelmességi vizsgát kell tenniük az ebeknek, majd egy konkrét terápiás csoporttal kell bemutatóórát tartani. A kutyaterápia rendkívül hasznos nemcsak az egészséges, hanem a beteg gyerekek esetében is. Logopédiai problémáknál, mozgáskoordinációs nehézségeknél, viselkedés-zavaros csemetéknél vagy mozgássérülteknél, esetleg időseknél, akik már kevesebbet mozognak, sétálnak, nagyon sok segítséget nyújthat - avatott be a szakember.

Nem is hinné az ember, milyen prózai okok miatt hasznos és rendkívül értékes a kutyaterápia. Egyszerűen a csahosok sokkal jobban motiválnak, mint bármelyik más embertársunk. Bár egy-egy feladat megoldásánál nyilván a teljesítés a fő cél, a kutya jelenlétével leveszi a terhet a gyerekekről, felnőttekről, akik felszabadultabban oldanak meg nehéz kihívásokat is. Nem szóltunk még arról, hogy a résztvevők megtanulnak bánni az állatokkal, megismerik a kutyákat és a velük való viselkedés szabályait. Két foglalkozást követően még azok a gyerekek is feloldódnak, akik alapvetően félnek a kutyáktól. Ráadásul a kutyusok simogatása közben olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek boldogabbá, elégedettebbé, nyugodtabbá teszik az embert.

- Abbey és Winnie imádja ezeket a foglalkozásokat. Amikor elkezdek bepakolni az autóba, már tudják, hogy megyünk, és nagyon izgatottá válnak, majd' kiugranak a bőrükből. Nagyon csalódottak lesznek, ha valamelyiküket esetleg itthon hagyom. A vizsgákon kívül nekik a gyerekek és felnőttek közti viselkedést kellett még megtanulniuk. Óriási fegyelmet tanúsítanak minden alkalommal, nem csoda, ha agyilag teljesen lemerülnek. Ezért az órák után le kell vezetniük a stresszt, és délutánonként elviszem őket futni - magyarázta Anikó.

Külföldön már bevett gyakorlat, hogy kórházakban is alkalmazzák ezt a terápiát, viszont itthon még fenntartásokkal kezelik. Anikó azonban biztos benne, hogy felismerik majd a jótékony és hasznos velejáróit, és nemsokára nálunk is mind több beteg kisgyereken segíthet az ember legjobb barátja.

Ötvenhét éve dolgozták ki

Az állatasszisztált terápiát mint módszert B. Levinson, amerikai pszichológus dolgozta ki az 1960-as években, először érzelmileg zavart, illetve árva gyerekek gyógyítására. A módszert később kiterjesztette súlyos, gyógyíthatatlan betegek segítésére (enyhítette a depressziót), illetve idősekre, akiknél a magány miatti szellemi és fizikai leépülést tudta gátolni, illetve lassítani az állatterápia segítségével. (Forrás: www.juharos.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!